"Srbija može da postane hab za ruske IT kompanije"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija ima jedinstven potencijal da postane odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Najavila je i da će unarednom periodu biti reformisan set zakona vezanih za elektronsku trgovinu, usvojen zakon koji će omogućiti registraciju investicionih, tj. Venture Capital fondova, i da će biti izmenjen Zakon o javnim nabavkama kako bi državne i javne institucije mogle da kupuju inovativna rešenja i time podržavaju inovativne domaće kompanije. "Liberalizovaćemo i uslove za izdavanje viza i zapošljavanje stranih stručnjaka, kako bismo obezbedili nesmetani dolazak stručnjaka iz celog sveta, i nastavićemo da podržavamo ekonomiju znanja na svaki mogući način", izjavila je Brnabić.

"Zahvaljujući našim izvanrednim kadrovskim potencijalima i bescarinskom izvozu, kako u Rusku Federaciju tako i u zemlje Evropske unije, mi imamo jedinstven potencijal da postanemo odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije", poručila je Brnabićeva na prvom digitalnom dijalogu Srbije i Rusije, koji je organizovan u sklopu posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

Saradnja srpskih i ruskih visokotehnoloških kompanija je, napominje, od izuzetne važnosti za Srbiju, a posebno je značajno, kako kaže, što su neke od najinovativnijih ruskih kompanija, kao što su na primer "Rosatom" ili "Kaspersky" još ranije pokazale interesovanje za poslovanje u Srbiji.

"Tako da nemam sumnje da će današnja poseta doneti još mnogo sličnih rezultata", poručila je Brnabić.

Ona je pozvala predstavnike najboljih visoko-tehnoloških kompanija Rusije da razmisle o tome da svoje kancelarije i pre svega razvojne centre otvore upravo u Srbiji, dajući garanciju da će im Vlada Srbije uvek biti pouzdan i iskren partner i uvek tu da ih podrži u svim njihovim inicijativama.

"Srbija vidi četvrtu industrijsku revoluciju kao ogromnu šansu za brži i održiviji razvoj, pri čemu veliku pažnju pridaje kreativnosti i inovativnosti, kao najvažnijim odlikama četvrte industrijske revolucije", poručila je Brnabić.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što će tokom posete ruskog predsednika Srbiji biti potpisano čak šest sporazuma u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

"Hvala vam što ste se odazvali pozivu da prvi put između Rusije i Srbije uspostavimo dijalog o saradnji u oblasti digitalizacije, inovacija i savremenih tehnologija, koji će, verujem, postati redovan format saradnje naših privreda", izjavila je Brnabićeva.

Istakla je da Srbija ulaže u tri velike oblasti kako bi kao društvo, privreda i država bila uspešna u digitalnoj eri.

Na prvom mestu je, prema njenim rečima, obrazovanje, kao ključ za održivi razvoj i osnova da domaći stručnjaci imaju iste uslove i šanse za razvoj kao i bilo gde u svetu.

Na drugom mestu je podsticajno poslovno okruženje, a na trećem digitalne javne usluge, pošto je "elektronska uprava ključ za transparentnu i efikasnu Vladu, i najbolji mehanizam u borbi prtiv korupcije".

Podsetila je da su od 1. januara ove godine uvedeni veoma značajni poreski podsticaji za podršku svim kompanijama koje doprinose razvoju ekonomije znanja.

Na otvaranju Prvog digitalnog dijaloga Srbije i Rusije govorili su i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, specijalni savetnik predsednika Rusije za digitalizaciju Dmitrij Peskov i predsednik PKS Marko Čadež.

strana 1 od 4 idi na stranu