Naš ministar u Rusiji: Imamo najbolje inženjere, zato dolaze iz sveta

Srbija i Rusija su u proteklom periodu ostvarile sjajnu saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 24.11.2018.

15:25

Naš ministar u Rusiji: Imamo najbolje inženjere, zato dolaze iz sveta
(Foto: Thinkstock)

Ta saradnja rezultirala je jačanjem odnosa između inovacionih zajednica, univerziteta, naučno-istraživačkih organizacija i tehnoloških kompanija dve zemlje, - ocenjeno je na sastanku koji su Moskvi održali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ruski ministar digitalnog razvoja, veza i masovnih komunikacija, Konstantin Noskov.

Popović je na početku sastanka zahvalio Noskovu na principijelnoj podršci Rusije po pitanju Kosova i posebno zahvalio ruskim partnerima na zalaganju da lažna država Kosovo ne bude primljeno u Interpol, saopšteno je iz Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

"Srpski narod je duboko zahvalan Rusiji, predsedniku Vladimiru Putinu, Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, i drugim ruskim državnim strukturama koje su doprinele da zajedno sprečimo ulazak Kosova u Interpol. Srbija visoko ceni ove napore Rusije i srećna je što ima tako snažnog i uticajnog saveznika u zaštiti svojih nacionalnih interesa", rekao je Popović.

Dvojica ministara razgovarala su o predstojećoj poseti predsednika Vladimira Putina Srbiji i tom prilikom ocenili da će ova poseta dati snažan podstrek daljem razvoju saradnje dveju zemalja u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

Popović i Noskov su istakli da postoji veliki potencijal za razvoj saradnje Srbije i Rusije u oblasti razvoja "smart siti" rešenja, veštačke inteligencije, robotike, digitalizacije industrije i državne uprave.

Popović je pozvao ruske tehnološke kompanije da povećaju svoje prisustvo na tržištu Srbije. On je istakao da Srbija ima najbolje mlade inženjere u ovom delu Evrope i da je to razlog zašto sve veći broj kompanija iz sveta donosi odluku da u Srbiji otvara svoje razvojne centre, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: