Šef Nutaniksa u Srbiji: Ovde pravimo evropski centar

Prvi čovek kompanije Nutaniks Diražem Pandejem najavio je da će u Srbiji napraviti evropski razvojni centar te kompanije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pročitajte intervju koji je B92 uradio sa Nikolom Božinovićem, neposredno po objavi da će Nutaniks preuzeti Frejm.

Nutaniks je pre meseca dana za 165 miliona dolara kupio srpsko-američki startap Frejm, a Pandejem je u Beogradu izjavio da je cilj da tim koji Frejm već ima ovde prošire u evropski razvojni centar Nutaniksa.

"U sledeću fazu rasta krećemo pre svega sa domaćim inženjerima, ali ćemo paralelno graditi i jednu širu organizaciju. Takođe, u Beograd planiramo da dovedemo i ljude sa raznih strana Evrope i sveta koji će da rade za Nutaniks“, dodao je Pandej u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Predstavnici kompanije Nutaniks, sa generalnim direktorom Diražem Pandejem na čelu, posetili su Beograd, kako bi se upoznali sa razvojnim timom startapa Frejm, a predsednicu Vlade izvestili o svojim planovima daljeg razvoja u Srbiji. Izrazili su zadovoljstvo zbog dobrog kvaliteta kadra u Srbiji, i istakli da će njihov centar biti jedan od najvažnijih za razvoj njihovih proizvoda u budućnosti.

Nutaniks je najbrže rastuća IT kompanija na svetu, osnovana je 2009. godine i jedan je od poznatih lidera u oblasti klaud softvera (cloud computing), čija procenjena vrednost iznosi oko 10 milijardi dolara. Startap Frejm je osnovan 2012. godine sa sedištem u San Francisku i zapošljava oko 50 inženjera u Beogradu i Nišu. Frejm je uspeo da razvije sopstveni softver koji omogućava korisnicima da svoje aplikacije sa računara i određene softverske alate prebacuju u klaud - virtuelno skladište podataka.

Osnivač kompanije Frejm Nikola Božinović istakao je da u Srbiji postoji ogroman potencijal za razvoj IT industrije. "Nama je cilj da pomerimo standarde oko toga šta znači raditi nešto na svetskom nivou iz Srbije”.

Premijerka Brnabić je istakla da je Srbija otvorena i spremna za saradnju sa vodećim svetskim kompanijama u oblasti IT industrije i izrazila je zadovoljstvo zbog toga što su predstavnici Nutaniksa izabrali našu zemlju za ulaganje i dalje širenje razvojnog centra.

„Našoj IKT industriji su potrebni partneri kao što je Nutaniks, najbrže rastuća softverska kompanija u istoriji, koji će nam pomoći da odgovorimo na izazove četvrte industrijske revolucije i podstaći druge domaće IKT kompanije da razvijaju inovacije”, istakla je Brnabićeva.

Dodala je da je Frejm dobar primer za sve lokalne IT kompanije, kao startap koji je pokazao da se upornim radom i znanjem može stvoriti uspešna kompanije koja vredi više od 150 miliona dolara.

„Digitalizacija je jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije i ona predstavlja našu šansu da se pridružimo ekonomski najrazvijenijim zemljama“, istakla je premijerka.

strana 1 od 5 idi na stranu