"Želimo da motivišemo - dajemo do 5.000 EUR"

Ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović najavio je da će Užice ove godine dobiti Inovacioni centar sa odeljenjem u Sevojnu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 11.02.2018.

16:33

Foto: Thinkstock

Tu će raditi mladi inovatori koji treba da pomognu daljem tehnološkom razvoju užičke privrede.

Popović je naglasio da je Vlada Republike Srbije u ovoj godini izdvojila pet puta više sredstava u odnosu na prethodnu za inovacije i tehnološki razvoj, a da će deo tog novca biti opredeljen za centar u Užicu i Sevojnu.

"Ti centri će biti finansirani od strane ministarstva i lokalne samouprave, a pružiće inovativni ambijent za rad mladim ljudima. Biće im pružena i prilika da svoja znanja stave u funkciju tehnološkog razvoja užičke privrede", rekao je Popović.

On je istakao da je u sektoru inovacija i tehnološkog razvoja korisnicima na raspolaganju vise novih programa.

"Programi za start up kompanije čije inovacije imaju dobar plasman na tržištu, predviđaju bespovratna sredstva po korisniku od 80.000 evra. Mala i srednja preduzeća koja sarađuju sa naučno-istraživačkim organizacijama i fakultetima mogu konkurisati za sredstva do 300.000 evra", kazao je Popović.

On je najavio i nove programe u ovoj godini koje Vlada sprovodi zajedno sa EU i Svetskom bankom, a odnose se na inovativno žensko preduzetništvo.

"Želimo da motivišemo što više žena da pokrenu svoj biznis. Grantovi su od 2 do 5.000 evra i namenjeni su svim ženama sa preduzetničkim duhom ,bile one iz gradskih ili seoskih sredina",rekao je Popović i najavio da će u ovoj godini biti realizovano još novih programa.

Prema njegovim rečima, jedan od programa namenjen je ženskoj deci uzrasta od 12 do 18 godina i njihovoj obuci u osnovama programiranja, kako bi se lakše kasnije integrisale u dalje procese i imale preduzetnički potencijal, koristeći najsavremenije IT tehnologije.

Vlada će, po rečima ministra Popovića,u ovoj godini organizovati i besplatne kurseve prekvalifikacije za buduće programere u većim gradovima Srbije,za koje je već prijavljeno oko 900 ljudi.

Popović je, tokom posete Sevojnu i Užicu, obišao kompaniju Impol Seval, a razgovarao je i sa rukovodstvom Gradske opštine Sevojno i grada Užica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: