Ovo je naša nafta, i doneće nam čak milijardu €

Srbija će ove godine prvi put dostići izvoz IT-ja vredan milijardu evra, izjavio je ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.02.2018.

10:39

Ovo je naša nafta, i doneće nam čak milijardu €
(Foto: Thinkstock)

Naglasio je da je u 2017, takođe, prvi put naša zemlja izvezla više IT proizvoda nego žitarica.

Popović je rekao da će u 2018. izvoz IT-ja biti povećan za oko 20 odsto.

"Takođe, država je iz budžeta za ovu godinu izdvojila pet puta više novca za podršku inovacijama", naglasio je Popović u Privrednoj komori Srbije, gde je predstavljen Evropski institut za inovacije i tehnologije (Evropske komisije) - EIT Awarenes s Day in Serbia.

Popović ističe da je u 2018. za tri puta povećan budžet Fonda za inovacionu delatnost, kao i da će zajedno sa novcem koje će biti na raspolaganju njegovom ministarstvu sredstva biti ukupno povećana pet puta za razvoj inovacija.

"To odlično pokazuje namere Vlade Srbije i kako se odnosi prema inovacijama", dodao je ministar.

Popović je naveo i da je prošle godine izvoz IT usluga iz Srbje dostigao 750 miliona evra i prvi put u istoriji prevazišao izvoz žitarica iz naše zemlje.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološog razvoja i Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije (EIT EK) je, u saradnji sa PKS i Fondom za inovacionu delatnost, organizovao info-dan "EIT Awarenes s Day in Serbia".

Ministar prosvete Mladen Šarčević je izrazio uvrenje da će EIT otvoriti svoja vrata Srbiji i naglasio da uspostavljanjem saradnje sa tim institutom Srbija može da iskoristi sav svoj inovativni potencijal i postane lider u regionu.

Kako je rekao, EIT ima vizju za jačanje inovativnog i preduzetničkog duha, kao i da ponudi rešenje za neke od najvećih izazova sa kojima se Evropa suočava, kao što su klimatske promene, održivo snabdevanje energijom, digitalizacija i sve druga, a kako bi se održao ekonomije i otvorila radna mesta za visokoobrazovane stručnjake.

Šarčević je podsetio da institut stvara partnerstva poznata kao zajednice znanja i inovacija, razvija inovativna rešenja, stvara novu generaciju preduzetnika i drugo, što sve može da pomogne našoj privredi.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je cilj skupa prezentacija aktivnosti inovacione zajednice koju okuplja Evropski institut za inovacije i tehnologije i mogućnosti za buduću saradnju sa srpskom naukom i privredom.

Čadež je naglasio da je porasla svest o značaju inovacija, obrazovanja i istraživanja za podizanje konkurentnosti, održivi razvoj i pametan rast svih segmenata srpske ekonomije, ali i da su rastuće potrebe za finansijskom podrškom realizaciji inovacionog potencijala, inovativnih ideja i projekata.

"Inovacije, preduzetništvo, edukacija, efikasnije korišćenje sredstava iz evropskih fondova, kao što je 'Horizon' i bolji pristup finansijama, veća primena naučnih istraživanja u privredi - visoko su rangirani u agendi Privredne komore Srbije."

Zahvaljujući sprovođenju projekta Climate KIC - Evropskog instituta za inovacije i tehnologije, kojim u Srbiji koordinira Privredna komora Srbije, u protekle gotovo dve godine kroz edukativne programe prošlo je oko stotinu mladih ljudi, a finansijsku i ekspertsku podršku za razvoj svojih „zelenih“ ideja dobilo je čak 26 startapova, od kojih je polovina novih, izraslih upravo iz ovog projekta.

"U ovoj sali su danas startapovi iz raznih oblasti - od IT, preko agrobiznisa, upotrebe obnovljivih izvora energije, reciklaže industrije do medicine, koji uveravam vas zaslužuju pažnju i podršku i evropskih i korporativnih fondova", naveo je Čadež.

Direktor EIT-a Martin Kern je predstavio mogućnosti saradnje i zahvalio Fondu za inovacionu delatnost i PKS na organizovanju info-dana. Istakao je i da je PKS pravo mesto na kome treba ukazati na značaj povezivanja preduzetništva i inovacija.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac je kazao da su prva sredstva za podršku inovacija u Srbiji upravo došla iz evropskih pretpristupnih fondova i da je dobro što se ta podrška iz godine u godinu uvećava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: