"Žene će doprineti razvoju digitalne privrede"

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Tatjana Matić, pozdravila je učesnice projekta "IT je i za žene" na prijemu povodom završetka njihove obuke.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.01.2018.

10:51

Foto: Thinkstock

"Deo ste programa za koji verujem da ne samo da će vama doneti ličnu korist i zadovoljstvo, već će i doprineti razvoju digitalne privrede u Srbiji, ali i motivisanju žena da se u većem broju uključe u digitalne trendove", istakla je Matić, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Trideset polaznica iz Novog Pazara, Raške, Tutina i Sjenice prošle su obuke iz Java i veb programiranja, u okviru projekta "IT je i za žene", koji je sprovelo Udruženje "Svetionik" iz Novog Pazara.

Ovo je jedan od 10 projekata koji su odobreni na Javnom konkursu Ministarstva za dodelu sredstava programima u oblasti razvoja informacionog društva 2017, na temu podizanja nivoa digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija - prekvalifikacija i dokvalifikacija žena u oblasti IKT, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar je podsetila ovaj program, koji se sprovodi za ukupno 230 polaznica, i u Vranju, Zrenjaninu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu, predstavlja važnu meru koja je definisana u Strategiji razvoja IT industrije, sa ciljem razvoja kadrova u tom sektoru, kao i da istovremeno ima za cilj podsticanje rodne ravnopravnosti u sektoru u kojem žene nisu dovoljno zastupljene.

Ona je navela istraživanja Ministarstva prema kojima nema velike razlike izmedju polova u upotrebi novih tehnologija, gde je na internetu zastupljeno 86 odsto muške populacije i 83 posto ženske. Zatim, mobilni telefon koristi 87 odsto muškaraca i 79 procenata žena, a razlika je malo veća kod upotrebe računara, gde su redovni korisnici 75 odsto muškaraca i 60 procenata žena.

"Ženama su dakle bliske nove tehnologije kada je reč o upotrebi, dok u samom sektoru, i naročito na top pozicijama u IT kompanijama preovladjuju muškarci, odnosno žene su zastupljene sa svega 20 procenata, što je ujedno i evropski prosek“, navela je Matić najavivši da će u odnosu na rezultate svih realizovanih projekata, program prekvalifikacija žena u IKT biti proširen u narednom ciklusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: