Startaperi oslobođeni poreza - koliko im to znači?

Poreske olakšice kao jedna od mera Vlade za podršku preduzetnicima, trebalo bi da bude jak impuls za pokretanje biznisa.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 16.12.2017.

11:49

Startaperi oslobođeni poreza - koliko im to znači?
(Foto: Thinkstock)

"Završavamo godinu sa povećanjem penzija i plata u javnom sektoru, povećanjem minimalne cene rade, poreskim olakšicama, pre svega za start-ap kompanije i preduzetnike", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Koliko ovo oslobađanje poreza zapravo znači početnicima u biznisu?

"Od skoro svakog preduzetnika, pogotovo ovih manjih i koji tek počinju, ćete čuti da su porezi na zaradu izrazito veliko opretećenje. Novom uredbom oni nisu smanjeni za sve privrednike, ali jesu za početnike što verujem da će doprineti većim efektima za biznise u prve dve godine poslovanja“, kaže za B92 Zoja Kukić iz Startita.

Prema njenim rečima, reduzetnici će moći sebi da priušte da zaposle više ljudi, što bi trebalo da poveća njihovu efikasnost i da doprinese tome da imaju veće šanse za uspeh na tržištu.

Međutim, šta je sa startapima iz oblasti IT?

"Iz ugla tehnoloških startapa, da bi sagledali uticaj ove uredbe treba prvo da pogledamo karakteristiku ovakvih početničkih poduhvata. I pokretači, a i prvi zaposleni ovih kompanija su uglavnom programeri, kojih skoro da i nema nezaposlenih. Takođe, imajući u vidu da ovi startapi imaju cilj da budu najbolji u svom segmentu na celom svetu i da im je najvažniji faktor u postizanju toga upravo tim, uglavnom traže ljude sa prethodnim iskustvom“, kaže Zoja i dodaje.

"Stoga za njih, ova uredba nema neki preveliki značaj, pre svega zbog njenih ograničenja na to da preduzetnik mora biti prethodno nezaposlen, kao i da ljudi koje zapošljava moraju takođe biti evidentirani na Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Ipak, ima i za njih prostora da iskoriste prednosti ove uredbe, a to je kroz zapošljavanje tek svršenih studenata, jer i za njih važe ove pogodnosti, ali diplomci uglavnom nisu najveći broj zaposlenih“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: