Rade li banke u Srbiji po zakonu?

Beograd -- Dragomir Janković iz Evropskog ekonomskog instituta kaže za B92 da je Srbija zemlja sa navećim kamatama ne samo u regionu nego i u Evropi.

Izvor: B92
Podeli

"Paranameti razna osiguranja i drugi nameti banaka su suviše visoki i suviše glođu privredu i građane da se zaista postavlja pitanje njihovog rada. E sada, je druga stvar i drugo pitanje da li je to na zakonu zasnovano, a ni sam nisam siguran koliko banke zakonito uzimaju a koliko zbog izbegavanja to jest izvrdavanja zakonskih propisa“, naveo je Janković.

Bankarski sistem u Srbiji stvorio je Mlađan Dinkić, budući koalicioni partner u Vladi Ivice Dačića, podsetio je za B92 Dragomir Janković iz Evropskig ekonomskog instituta u Briselu, komentarišući izjavu Dačića da su banke najveći neprijatelj u Srbiji.

On je naveo da u Srbiji ni privreda, ni građani ni mandatar nisu zadovoljni bankarskim sistemom ali da se sa bankama može razgovarati samo o tome da li one poštuju ili ne zakon.

"Ako ne poštuju mandatar i vlada imaju načina da ih nateraju da to rade, ako pak niste zadovoljni zakonom po kojem banke rade vi ćete sa većinom u skupštini promeniti taj zakon. I to je možda jedini način da se ovaj problem reši“, rekao je Janković.

Na pitanje da li očekuje reakcije EU na visoke bankarske namete u Srbiji, Janković kaže da oni neće reagovati ni u jednom segmentu osim u segmentu zakonitosti jer ne može EU uređivati bankarski sistem u Srbiji niti to želi.

Janković je naveo da postoje određeni principi na osnovu kojih funkcionište bankarski sistem u EU a na kraju krajeva same zemlje EU su jako pomagale bankarski sektor i ulagale u njega i bankarski sektor je temelj svake države i u tom smislu se on mora pomagati i podržavati. Ali naravno i bankarski sektor mora poštovati striktna pravila i zakone koji u državama važe.

Na pitanje da li banke iznose dobit iz Srbije, kako se to poslednjih dana prigovara, i da li se to dešava i u drugim zemljama u tranziciji, Janković odgovara da ne možemo očekivati od stranih banaka da dobit zadržavaju ovde.

"Na kraju krajeva banke raspolažu sa sopstvenom dobiti, a s obzirom da mi ovde imamo većinu ćerki stranih banaka prirodno je da majka banke taj profit traže i reinvestiraju tamo gde to njima najviše odgovara i gde je njima najprofitabilnije. U tom smislu mislim i da sama vlada mora da ojača domaći sektor a ne da lovi strane banke“, zaključuje Janković.

Biz

Dinkić: Najbolje sam sarađivao sa Koštunicom

Raskol - Moj sukob s vrhom DS-a eskalirao je nakon naše pobede na izborima u Boru. Koalicije - Imam lični problem sa Nikolićem i Vučićem, ali URS nema problem sa SNS. Prodaja - Tender za Telekom je propao zato što ga je Ministarstvo finansija amaterski vodilo

subota 26.03. 00:00 Komentara: 11

Dinkić: Smirujem investitore

Kragujevac -- Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije i bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je zbog investitora potrebno što brže završiti rekonstrukciju Vlade.

Srbija sreda 23.02. 18:11 Komentara: 19
strana 1 od 5 idi na stranu