- Teme -

Vučić: Prvo Fijat, zatim i Etihad

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže za Danas da će Vlada prvo objaviti ugovor sa Fijatom, a zatim i sa Etihadom.

Izvor: Danas
Podeli

Vlada Srbije objaviće prvo tajni ugovor koji je bivši ministar finansija Mlađan Dinkić sklopio sa italijanskom kompanijom Fijat 2008. godine, o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku Zastava, a potom, takođe još tajni ugovor koji je Aleksandar Vučić kao prvi potpredsednik Vlade sklopio sa kompanijom Etihad, kojim je ova firma iz UAE, sredinom 2013, kupila 49 odsto Jat ervejza.

“Prvo ćemo objaviti ugovor sa Fijatom, a zatim sa Etihadom. To ćemo učiniti vrlo uskoro“, rekao je u kratkoj izjavi za "Danas" premijer Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje kada će javnosti postati dostupan ugovor o formiranju avio-kompanije Er Srbija.

Savet za borbu protiv korupcije je u novembru 2011. od Ministarstva ekonomije dobio potpuno zatamnjeni ugovor Vlade Srbije sa Fijatom, sa obrazloženjem da su poslovna tajna. Tadašnja predsednica Saveta Verica Barać je za takav postupak rekla da je vrhunac bahatosti i cinizma, objašnjavajući da im je dostavljeno više od 20 kilograma papira na kome su zatamnjeni svi podaci. “Nedopustivo je da poslovna tajna bude ono što plaćaju svi građani Srbije, jer je ugovorom sa italijanskom fabrikom automobila država Srbija preuzela obaveze koje se isplaćuju iz budžeta“, rekla je tada Verica Barać.

"Danas" navodi da Vučić nije precizirao objašnjenje za ovaj redosled koraka, odnosno zbog čega se najpre objavljuje ugovor za čije sprovođenje i stavljanje oznake tajnosti aktuelna vlast nema nikakvu odgovornost, odnosno onaj za koji se procenjuje da je bio veliki doprinos porazu Srpske napredne stranke, odnosno pobedi koalicije oko Demokratske stranke na izborima 2008. godine.

Uprkos brojnim obećanjima predstavnika SNS-a da će ugovor između države Srbije i Etihada biti dostupan javnosti najkasnije do februara, a potom i do polovine marta - to se još nije dogodilo. Danas podseća da je jedna od Vučićevih najava, izrečena 4. februara, glasila: “Mi ćemo naš ugovor sa Etihadom pokazati pre kraja predizborne kampanje, 16. marta.“

Da će ugovor države Srbije i Etihada biti objavljen uskoro rečeno je listu "Danas" i u kabinetu aktuelne potpredsednice Vlade i ministarke za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorane Mihajlović.

“Sve što vam u ovom trenutku možemo reći jeste da će ugovor sa Etihadom biti uskoro objavljen“, kažu u kabinetu Zorane Mihajlović za naš list.
Mihajlovićeva se, takođe, u prethodnom periodu nije ustručavala da najavljuje objavljivanje tajnog ugovora.

“U toku ove nedelje biće objavljen ugovor o osnivanju avio-kompanije Er Srbija između Vlade Srbije i Etihada. Da li će to biti danas ili sutra, ne bih pravila razliku“, rekla je 25. februara 2014. tadašnja ministarka energetike.

"Danas" podseća i da je u obećanjima da će ugovor biti objavljen posebno prednjačio aktuelni gradonačelnik Beograda i bivši predsednik Privremenog organa Siniša Mali. Prvi čovek Beograda je tako 29. januara izjavio da će ugovor biti dostupan javnosti 20. februara. Jedno od poslednjih u nizu obećanja Siniše Malog bilo je u intervjuu listu "Danas", 10. marta, tokom izborne kampanje.

“Naravno da će ugovor o osnivanju Er Srbije postati javan. Razgovarali smo sa predstavnicima Etihada i oni su saglasni da ugovor bude javan. U narednih nekoliko sedmica sve će biti obelodanjeno“, rekao je tada Mali.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbije, kaže za "Danas" da je pravo pitanje zbog čega ti podaci nisu od samog početka bili javni i po kom pravnom osnovu je bila dogovorena potpuna tajnost sa stranim partnerom.

“Apsurdno je da, s jedne strane, kao država imamo ili poboljšavamo stroga pravila o raspolaganju javnom imovinom kroz otvorene tenderske procedure i konkurenciju u javnim nabavkama, privatizaciji, koncesijama a da se ništa od tih pravila ne primenjuje kada se zaključuju najveći i najvažniji poslovi te vrste, već se ugovaranje vrši neposredno sa jednom firmom i to uz pristanak strane koja zastupa Srbiju na klauzulu o poverljivosti celog aranžmana“, smatra on.

“Ugovor može da bude najbolji na svetu, ali niti ima garancije da je tako, niti građani o tome mogu da donesu argumentovani sud. Problem se često javlja u kontekstu primene međudržavnih sporazuma - oni se, kao opšti okvir, ratifikuju u Narodnoj skupštini i imaju veću snagu od domaćih zakona, ali konkretni ugovori koji se na osnovu tih sporazuma zaključuju ne podležu ni skupštinskoj kontroli. Tajnost ugovora u Srbiji nije novina, ali je paradigma za nastavak prakse koja se već pokazala kao problematična u slučajevima tzv. ’24 privatizacije’. Umesto da se Vlada uči na greškama svojih prethodnika, kao da se ponovo čeka da neko iz Brisela signalizira da je takva praksa nedopustiva, pa da se počne sa rešavanjem“, zaključuje Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Biz

strana 1 od 22 idi na stranu