Počeli radovi na novoj topionici

Bor -- U krugu Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor je počelo rušenje jedne od tri Fabrike sumporne kiseline, na čijem će mestu biti izgrađena nova topionica bakra

Izvor: Beta
Podeli

Kako je rečeno u RTB-u, posao demontaže na tenderu je dobila nemačka firma Šolc, koja se bavi reciklažom otpadnog gvožđa.

"Stara fabrika sumporne kiseline će biti demontirana za oko četiri meseca, a nakon ispitivanja tla, započeće izgradnja nove topionice koja će godišnje prerađivati oko 400.000 tona koncentrata bakra", kaže direktor RTB Blagoje Spaskovski

Prema ugovoru koji su prošlog meseca potpisali predstavnici RTB i kanadske firme SNC Lavalin, topionica vredna 175 miliona evra će biti završena za najviše 36 meseci, po tehnologiji finske kompanije Ototek.

RTB i država ističu da će se izgradnjom novog postrojenja povećati ekonomska isplativost proizvodnje bakra i zaustaviti stogodišnje zagađenje ovog dela Srbije.

Novac za izgradnju je obezbeđen iz kredita kanadske izvozne banke EDC u visini od 135 miliiona evra, dok su ostalih 40 miliona obezbedili RTB Bor i država Srbija.

Biz

strana 1 od 16 idi na stranu