Za Srbe misaona imenica, a u Italiji 30 EUR

Zlatarski sir je sa zaštićenim geografskim poreklom i predstavlja pravi specijaltet, autentičnog ukusa i arome.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 12.03.2017.

16:08

Za Srbe misaona imenica, a u Italiji 30 EUR
Foto: Thinkstock

Jedna žena je razvila posao preko interneta, kupcima širom Srbije ali i van nje šalje zlatarski sir.

Za Milanku Trtović ni 1.200 metara nadmorske visine i potpuna odsečenost od sveta, ne predstavlja nikakvu prepreku da upravo sa tim svetom bude u svakodnevnoj komunikaciji.

Mozda ne poznaje svaku svoju mušteriju, ali zato zna da ih iz dana u dana ima sve više. Zlatar i nije toliko daleko kada sa svojim kupcima sarađujete preko internete. Njen prozor u svet - lap top izdvaja je od ostalih stočara na ovoj planini, kada je u pitanju prodaja.

Tehnologija proizvodnje se nije menjala, ona se u ovoj porodici prenosi sa generacije na generaciju.

Tokom zime se proizvede manje sira, jer nisu sve krave na muži. Leti je to mnogo više a sada je to mesečno oko 500 kg. Kada nisu na paši, zimi im se daje kvalitetna hrana tako da se ne primeti razlika u kvlaitetu a i u količini je neznatna.Dnevno se pomuze oko sto litara, što je dovoljno za dvadesetak kilograma vrhunskog sira. Ali često se krajnji kupac zbunjuje.

Milanka je član udruženja “slow food” i to joj omogućava da proda svoj sir širom naše zemlje ali i inostranstva. Udruženje organizuje posete sajmovima po celoj Evropi, pa se tako desilo da na poslednjem sajmu u Italiji proda jedan kilogram sira po ceni od 30 evra, dok je za našu zemlju ta cena još uvek misaona imenica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: