Biz - B92.net

Proizvodnja muskatne bundeve nije komplikovana, a koliko se može zaraditi na njoj?

Veliki broj sremskih poljoprivrednika je, u pronalaženju vrsta koje mogu dobro da se prodaju, u strukturu setve uvrstio i muskantnu bundevu (bundevu tamburicu).

Izvor: agroklub.rs
Podeli
Foto: Depositphotos, banusevim
Foto: Depositphotos, banusevim

Gaji se na otvorenom polju, a za berbu stiže u drugoj polovini septembra. Uz pravilno skladištenje može da se čuva do aprila. Poljoprivredni stručnjaci savetuju da se vodi računa o kvalitetu, ali i o tome da se ne proizvodi količina koja neće moći da nađe put do tržišta.

Uvek se pitati kome prodati proizvod

Sanda Klještanović iz Poljoprivrednme stručne službe u Rumi kaže da je bundeva tamburica samo jedna od biljnih vrsta koja se iz godine u godinu sve više gaji na našim njivama. Međutim, ukoliko dođe do povećanja površina stvoriće se višak proizvoda na tržištu što će svakako uticati na prodaju, ali i na cenu, piše portal Agroklub. Povrtari treba da vode računa o tome da li će sve što proizvedu moći da prodaju, napominje Klještanović.

"Bilo koju biljnu vrstu da imaju naši proizvođači moraju razmišljati da će u jednom trenutku doći do viška na tržištu. U svakom trenutku treba da razmišljaju kao da imaju višak proizvoda sa pitanjem kome ga prodati. Ono što je naš savet je svakako da ako tamburice isporučuju velikim trgovinskim lancima moraju na prvom mestu imati kvalitetan proizvod, ali i da imaju dovoljne količine", kaže rumski stručnjak.

Dovoljna potvrda da je proizvod zdravstveno bezbedan

Ona kaže da je jedno od pitanja i kako prodati - da li kao gotov proizvodi ili se prerađen. I u jednom i drugom slučaju mora se voditi računa o kvalitetu.

"Kvalitet jeste najvažniji, bez obzira da li se tamburice prodaju kao poluproizvod, gotov proizvod ili tek ubrane. U svakom slučaju proizvođač mora da ima deklaraciju. Svaki proizvod mora biti etiketiran sa podacima koji se odnose na godinu proizvodnje i rok upotrebe. Neki trgovinski lanci traže i određene sertifikate, ali proizvođačima u konketnom slučaju tamburice, dovoljna je potvrda da je proizvod zdravstveno bezbedan i da nema ostatak pesticida. Analize rade akreditovane laboratorije, i na osnovu njih svaki proizviđač je siguran da je ono što je proizveo bezbedno za upotrebu", objašnjava.

U berbi 15, tokom zime i 40 dinara za kilogram

Povrtari koji ove godine imaju ovo povrće na svojim poljima kažu da za sada dobro prolaze na tržištu. Marko Vojnović, poljoprivrednik iz Buđanovaca je ovogodišnjom proizvodnjom zadovoljan.

"Cena je tokom berbe bila do 15 dinara za kilogram, što je dobro. Tokom zime može da dostigne cenu od 30 do 40 dinara. Prinos muskantne bundeve kreće se od 10 do 30 tona po hektaru što zavisi od sorte i primene agotehničkih mera", kaže Vojnović koji se bavi i plasteničkom proizvodnjom.

Trenutno u svojim plastenicima ima zelenu salatu koja će uskoro stići za branje. Što se tamburice tiče, kaže proizvodnja nije komplikovana ni previše skupa pa je zato i zanimljiva našim poljopriverdnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.