Francuska opozicija žali: Ovo im nije prioritet

Budžet Francuske za poljoprivredu 2019. godine od 4,7 milijardi evra, biće 10 odsto manji od od ovogodišnjeg.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 04.11.2018.

08:46

Francuska opozicija žali: Ovo im nije prioritet
Foto: Thinkstock

Opozicija u Parlamentu koji je o tome odlučio sinoć, izrazila je žaljenje što se poljoprivreda "ne smatra prioritetom".

"Želim da Francuska bude suverena u pogledu hrane i da njena poljoprivredu zrači u svetu", rekao je ministar poljoprivrede, Didije Gijom, izrazivši ambiciju da njegov resor postane "Ministarstvo prehrambene izvrsnosti".

Budžet izglasan već u prvom čianju je deo plana usvojenog početkom oktobra u Skupštini.

"Cilj nam je da podržimo one koji su hrabri: mlade ljudi koji tek počinju, prelazak na organsku proizvodnju", kao i "one koji pate u teškim područjima", rekao je ministar.

"Ovaj budžet je identičan prošlogodišnjem" uprkos tome što je 500 miliona evra manji, ustvrdio je Gijom, opravdavajući smanjenje promenom obuhvata jer budžet više ne uključuje socijalno osiguranje poljoprivrednika, što je sada u posebnom zakonu o finansiranju socijalnog osiguranja.

Druga inovacija koja objašnjava smanjenje budžeta za 200 do 300 miliona evra je fond koji je ove godine napravljen za finansiranje posledica potencijalne krize, izjavio je ministar i dodao da je time obezbečeno da pomoć države dobiju poljoprivrednici pogođeni sušom.

Ti krediti Ministarstva će biti dopunjeni evropskim Zajedničkim fondovima sa ukupno 8,9 milijardi evra.

Poljoprivredni sektor će imati koristi od 4,2 milijarde doprinosa za socijalno osiguranje, plus još 1,1 milijarda evra od EU za plate i 1,8 milijardi poreskih rashoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: