Izbori u Americi smanjuju vrednost dolara, pšenica poskupela

Izbori su doveli do pada vrednosti dolara, što je poskupelo izvoz is SAD-a. Egipat ponovo bira rusku pšenicu, Saudijska Arabija traži 600.000 tona ove žitarice.

Izvor: agroinfonet.com
Podeli
Foto: EPA, KHALED ELFIQI
Foto: EPA, KHALED ELFIQI

Pšenica se vraća "u ring". Ovog meseca ona koša 203 evra po toni. Nove kupovine iz Egipta daju priliku i evropskim trgovcima. Naročito se traži durum pšenica koja košta 275 evra za tonu.

Suncokret je prevazišao sva očekivanja trgovaca, sada je potrebno 445 evra za tonu. Cene uljane repice prate rast cene palminog ulja i nadmašuje 400 evra za tonu, piše portal Agro Info Net

Evropsko tržište

Francuska - Udruženja lokalnih proizvođača pozivaju na lokal-patriotizam. Žele da potrošači kupuju proizvode od lokalnih proizvođača, ne u megamarketima gde su robe iz uvoza. Tako će sačuvati ekonomski opstanak svojih komšija inače im preti bankrot. Novo “zatvaranje” države će ih dovesti na rub propasti i traže od države novu finansijsku pomoć za proizvođače sira, mesa, krompira i vina.

Poljska - Afrička kuga svinja stalno je prisutna i utiče na cene svinja u otkupu. Za polutke klase E (56 – 58% mesnatosti) cena je 1,21 evro za kilogram dok je cena za “živu” vagu 0,94 evra za kilogram.

Nemačka - Novi slučajevi afričke kuge svinja van regije Saksonija su uslovili da Bavarska podiže 500 kilometara ograda prema drugim nemačkim regijama i Češkoj. Lov na divlje svinje je podstican i sada se dodatno dobija 100 evra za odstreljenu divlju svinju.

Američko tržište

Soja je hit tokom poslednja dva meseca. Kina je podstakla rast proizvodnje svinja i mogla bi kupiti i 100 miliona tona soje ove sezone. Samo iz SAD-a je kupila 17,4 miliona tona za prvih 8 meseci 2020. godine.

Kukuruz je takođe na meti Kine koja bi mogla uvoziti 25 miliona tona ove sezone i cena će biti na gornjoj granici, na berzama. Do sada je već uvezla 8,7 miliona tona kukuruza iz SAD -a dok su analitičari očekivali 7 miliona tona za celu sezonu. Kina očito stvara velike zalihe kukuruza, pretpostavlja se da očekuju zastoj u transportu tokom zime zbog pandemije.

Veliki je i uvoz sirka i dostigao je za 8 meseci 2020. godine vrednost 617 miliona US dolara (za 10% više nego 2019. godine).

Crnomorski region

Rusija - Tradicija trgovanja sa Egiptom se nastavlja i novih 300.000 tona pšenice je kupio iz Rusije.

Ukrajina - Izgubljena je prva bitka, jer je pšenica iz Ukrajine skupa za trgovce iz Egipta jer košta 256 američkih dolara po toni. Nakon dogovora proizvođača i trgovaca kukuruz je dostigao cenu od 236 dolara za tonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu