Prodaja sa praga – koliko to košta proizvođače?

Prodaja sa praga je mogućnost za gazdinstva da prodaju proizvode sa višim stepenom prerade, uz poštovanje zdravstveno-bezbednosnih uslova i prijavu u APR-u.

Srbija

Izvor: agroinfonet.com

Utorak, 03.11.2020.

15:24

Prodaja sa praga – koliko to košta proizvođače?
Foto: Depositphotos, Madllen

Prema propisima, proizvođači su direktno odgovorni za bezbednost i kvalitet hrane i moraju da ispune veterinarsko-sanitarne i opšte uslove higijene namirnica.

Svoje proizvode mogu prodavati na kućnom pragu ili dostavljati maloprodajnim objektima u svojoj opštini i susednim opštinama. Uslov je da su se prijavili kao preduzetnik u Agenciji za privredne registre (APR) i tako postali privrednik koji je u obavezi da ispunjava davanja prema državi, ali i ima mogućnost da svoje proizvode prodaje u većem obimu.

Pri izboru delatnosti u APR određuje se pretežna delatnost i na osnovu nje se plaćaju državi obaveze. Najbolji izbor je da ste “paušalac”, piše portal Agro Info Net. Na taj način ste u mogućnosti da ostvarite godišnji prihod do osam miliona dinara i plaćate fiksnu obavezu državi. U zavisnosti od izabrane šifre delatnosti obaveze su na mesečnom nivou od 12.000 do 15.000 dinara (tu je uračunat porez na dohodak i doprinosi za PIO, zdravstvo). Niste u obavezi da imate prodajni objekat, niste u obavezi da posedujete fiskalnu kasu.

Proizvođači na sopstvenim poljoprivrednim gazdinstvima, moraju da prerađuju isključivo svoje proizvode. Prerada se obavlja u uslovima svoga domaćinstva uz poštovanje higijenskih minimuma određenih zakonom.

Oni proizvođači koji se bave i otkupom, to moraju da rade u objektima malog kapaciteta.Moći će da otkupe 50 odsto sirovine, a ostalo iz sopstvene proizvodnje.

Koliko je količinski moguće prodavati proizvode? To je određeno od strane Ministarstva poljoprivrede, a u nastavku je lista nekih od njih (na godišnjem nivou):

Brašno 32.000 kilograma

Testenina 20.000 kilograma

Voćni sokovi, nektari i slično 16.000 litara

Proizvodi od termički obrađenog voća (džemovi, marmelade) 10.000 kilograma

Sušeno i kandirano voće 16.000 kilograma

Proizvodi od termički obrađenog povrća (ajvar, ljutenica) 8.000 kilograma

Sušeno povrće 4.000 kilograma

Proizvodi od aromatičnog i začinskog bilja 8.000 kilograma

Hladno ceđena biljna ulja 16.000 litara

Prženi i pečeni proizvodi (pržene semenke i slično) 32.000 kilograma

Usitnjeni ili mleveni plodovi (maka, susama, lana) seckano voće, povrće, pomfrit, smrznuti program 8.000 kilograma

Za proizvode od mleka i mesa stroži su propisi, piše ovaj portal, ali se mogu ispuniti uz olakšice u odnosu na velike prerađivačke kapacitete (nužna je potvrda od Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede), a tu su i godišnje kontrole mesa i mleka, uzorkovanje proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: