Fitosanitarci Srpske zabranili uvoz semena graška iz Srbije

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke semena iz Srbije u količini od 572,5 kilograma.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.03.2019.

17:58

Fitosanitarci Srpske zabranili uvoz semena graška iz Srbije
(Foto: Thinkstock)

Navodno, pošiljku nije pratila potrebna propisana dokumentacija, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

Reč je o semenu graška sorti "čudo Amerike" neto težine 250 kilograma, zatim "kelvedon" 150 kilograma i "mali provansalac" 172,50 kilograma, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Prilikom pregleda pošiljke utvrđeno je da istu ne prati ISTA sertifikat koji predstavlja dokument o kvalitetu partije semena u međunarodnom prometu, čime nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvoz, navodi se u informaciji.

Kvalitet semena poljoprivrednog bilja je, kažu u Inspektoratu, osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, zbog čega inspekcija kontinuirano kontroliše uvoz semena, kao i unutrašnji promet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: