Ferero hoće lešnike pevača: "Nisu verovali da toga ima na Balkanu"

Nekadašnji frontmen kultne grupe “Bijelo dugme”, pevač Alen Islamović, pored aktivnog pevanja se već nepune tri godine bavi i uzgojem lešnika.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

19:59

Ferero hoće lešnike pevača:
(Foto: Thinkstock)

On za portal CdM otkriva dokle je dogurao na svom “agrobiznis” planu.

Njegova farma u Bihaću, koju sređuje i vode on i brat njegove supruge, prostire se na površini od 25.000 metara kvadratnih. “To je moje slobodno vreme između vikenda, rad na plantaži kreće od marta, aprila pa do septembra ili oktobra”, objašnjava Islamović.

U sedam dana dovoljna su dva da održavaš plantažu, zalivaš, štitiš od parazita, prskanje, prehranjivanje preko korena, lista i tako dalje. Tu ljubav prema zemlji i poljoprivredi mu je, ističe, usadio otac, a bihaćko polje je najpogodnije za lešnik u BiH.

“Moje su sorte najtraženije na svetskom tržištu za fabrike čokolada, za pravljenje ulja… Radiću na tome da brendiram svoje plodove pod nazivom `Lješnjak s Une`, a to će početi za par godina.”

Plan je, dodaje Islamović, da kad ode u penziju farma bude kapaciteta između 10-15 tona lešnika, ističući da se za njegov prozvod već interesuju poznati prerađivači iz inostranstva. “Za mene se interesuju prerađivači lešnika Švajcarske, Austrije i Ferero Roše.”

“Farmu održavamo propisanim pesticidima Evropske unije. Da probate moj plod ne bi verovali, kao da ste uzeli kašičicu nutele. Poslao sam u Švajcarsku na analizu šaku lešnika i nisu mogli da veruju da tako nešto postoji na Balkanu i da se uzgaja.”

"Možda neko misli da je nešto moram. Ja stvarno ne moram ništa. Ja sam srećan deda koji očekuje još unučića tokom godine", objašnjava poznati pevač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: