Dogovoreno: Šaljemo pšenicu najvećem svetskom kupcu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović boravio je u dvodnevnoj poseti Egiptu gde je dogovoren početak izvoza srpske pšenice Egiptu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.01.2019.

10:09

Dogovoreno: Šaljemo pšenicu najvećem svetskom kupcu
(Foto: Thinkstock)

Egipat je inače najveći svetski kupac te robe.

"Republika Srbija krenula je da ponovo osvoji tržište Egipta koje naseljava preko 100 miliona stanovnika“, izjavio je Nedimović, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je dodao da sadašnja razmena ove dve zemlje u oblasti poljoprivrede iznosi 26 miliona dolara, a da bi nakon postignutog dogovora ona trebalo da skoči četiri puta i premaši gotovo 100 miliona dolara.

Nedimović se tokom posete sastao sa egipatskim kolegama ministrom poljoprivrede i melioracije Ezaldinom Omar Abustit i ministrom snabdevanja i spoljne trgovine Aliem Al Saed Ali Al Muselhi, saopštilo je resorno ministarstvo.

Sve procedure oko izvoza su završene, a dogovoreno je i okončanje procedura oko izvoza govedine, suncokreta, kukuruza i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije.

O značaju posete govori i činjenica da još od raspada SFRJ nije bilo direktnih kontakata zvaničnika Srbije i Egipta u oblasti poljoprivrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: