"Ono što je IT danas u Srbiji, to treba da bude hrana"

Vlada Srbije je odlučila da do kraja godine izađe s novim paketom podrške za prehrambenu industriju, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.11.2018.

14:43

Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Ministar je poručio da ono što je IT danas u Srbiji, to treba da bude prehrambeni sektor u godinama koje su ispred nas.

Istakao je da je tržiste za plasman proizvoda ono što je najvažnije, te poručio da ono što je za neke zemlje nafta i zlato, za Srbiju je hrana.

Kako je naveo, za tržišite su neophodno tehnologije i znanje, a država je prepoznala važnost prehrambene industrije i prvi put ove godine omogućila i onim najmanjim proizvodjačima da izadju na tržište.

"Makar to u prvom trenutku bilo ono tržište do prvog marketa, ali to je tržište. To znači, veća potražnja. Čim je veća potražnja, nema igre ni sa monopolom, ni sa cenom. Onda sve to tržiste samo reguliše", rekao je Nedimović na otvaranju dvodnevnog Beogradskog sajma hrane (Belgrade Food Show).

Naveo je da Ministarstvo nastoji da pomogne i malim, ali i srednjim i velikim proizvođačima.

"U poslednjih 20 godina, ako postoji jedan deo industrije gde nije bilo toliko investicija, to je u stvari prehrambena industrija. Tu imamo najveći prostor. Zbog toga je Vlada donela odluku da do kraja godine izadje sa novim pakletom podrške za prehrambenu industriju", kaže Nedimović.

Naveo je da poljoprivreda u Srbiji donosi suficit za srpsku ekonomiju i to zato što trgujemo sa drugim zemljama. "I to treba da se nastavi, treba da rušimo barijere. Da bismo sve to uradili moramo da imamo dobre i kvalitetne proizvode i moramo da otvaramo tržišta", rekao je ministar.

Nedimović kaže i da se zato usaglašavaju serifikati da bismo mogli da izvozimo više hrane iz Srbije. "Ono što je za neke zemlje nafta, zlato, to je sigurno za Srbiju poljoprivreda, odnosno hrana", rekao je Nedimović i istakao da moramo da povećavamo mogućnost za izvoz, jer više izvoza znači da više novca u Srbiji.

Zahvalio je organizatorima Beogradskog sajma hrane, USAID-u i Asocijaciji za promociju sprske hrane, i istakao da je važno što su neki od 80 izlagača na tom skupu već učestvovali na Fensi fudu u Njujorku, od kojih su pojedini sklopili dobre poslove.

"Danas će biti oko 100 sastanaka, takozvanih B2B, za dogovaranje različitih poslova. Jako je važno što će danas i sutra biti pristutno oko 30 kupaca iz sveta", rekao je Nedimović.

Sajam će, naglasio je, biti prilika da se ukaže na nove trendove koji postoje u prehrambenoj industriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: