"Jedan od retkih koji deceniju ostvaruje suficit"

Institut za ratarstvo i povrtarstvo pravi je primer dobre saradnje nauke i privrede koji objedinjuje nauku, tehnologiju, proizvodnju, obrazovanje i usluge.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 26.10.2018.

12:40

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

To je izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić na svečanosti povodom obeležavanja 80 godina postojanja istakla da je malo naučnih institucija koje mogu da se pohvale dugom tradicijom i modernim poslovanjem i zato je Vlada u maju proglasila Institut za ratarstvo i povrtarstvo institucijom od nacionalnog značaja.

"Institut za ratarstvo i povrtarstvo pravi je primer dobre saradnje nauke, poslovnog sektora, privrede i u poslovanju na najbolji način objedinjuju nauku, tehnologiju, proizvodnju, obrazovanje i usluge", ocenila je premijerka.

Kako je rekla, višedecenijski rad generacija naučnika rezultirao je time da su sorte i hibridi porizvedeni u Srbiji prisutni u više od 30 zemalja, a semenski proizvodi "NS seme" prepoznatljiv izvozni proizvod.

Brnabićeva je navela i da je uspeh Instituta to što domaći poljoprivrednici u velikom broju odlučuju da na njivama koriste njegove proizvode, uprkos velikoj konkurenciji semena na tržištu, jer su prepoznali tradiciju i kvalitet.

Poručila je da su poljoprivreda i proizvodnja hrane jedan od najznačajnijih sektora domaće privrede, sektor koji upošljava nešto više od petine zaposlenih u zemlji, kao i jedan od retkih u privredi koji više od decenije ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.

Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi iz Srbije su prepoznatljivi u svetu, posebno malina, jabuka, soja i kukuruz, podvukla je premijerka i dodala da iza svih rezultata stoje višedecenijska ulaganja u nauku i tehnologiju proizvodnje.

"Novi Sad ima čime da se ponosi. Informacije i znanje danas su značajan resurs, možda i značajniji od rada i kapitala, jer doprinose unapredjenju konkurentnosti proizvoda i položaju na tržištu. To znanje i informacije imaju u Institutu i jedan su od primera koji svi ostali treba da sledimo", rekla je premijerka.

Podsetila je da je jedan od prioriteta vlade podrška i finansiranje obrazovanja i nauke, i najavila da će uskoro biti objavljen novi konkurs za doktorante da uzmu učešće u radu naučnih institucija, kao i da će sledeće godine biti formiran Fond za nauku.

"Moja misija i zadatak jeste da podržim domaće institute, privrednike, mlade talentovane ljude da u svojoj zemlji kreiraju. Nastavite da kreirate novu vrednost, a svoje inovacije plasirate ovde i u svetu. Želim vam još mnogo ovakvih jubileja, dobrih rezultat i da sačuvate poziciju regionalnog lidera u ovoj oblasti", rekla je Brnabić.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo osnovan je 1938. godine odlukom Ministarstva poljoprivrede Kraljevine Jugoslavije, kada je oformljena Poljoprivredna ogledna i kontrolna stanica u Novom Sadu iz koje je nastao današnji Institut. Osnovna i primenjena istraživanja usmerena su na stvaranje sorti i hibrida ratarskih i povrtarskih sorti, kao i velikog broja krmnih, industrijskih, lekovitih i začinskih biljaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: