"Rok ističe krajem oktobra, ne može 's tavana'"

Temperatura neuobičajeno visoka za jesen i nedostatak vlage u zemljištu su sprečili prokupačke ratare da počnu jesenju setvu.

Izvor: Beta
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Poljoprivredni stručnjaci kažu da, ako suša potraje još malo, pšenica i ostale ratarske kulture neće biti zasejane u optimalnom roku.

Oni pozivaju ratare da odmah posle prve kiše koje se očekuje ovih dana, počnu oranje i setvu, rekao je Radovan Bjelica, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno-stručnoj službi Prokuplje.

"Radi većeg i kvalitetnijeg roda, poljoprivrednici ne treba da za setvu koriste pšenicu 's tavana', već isključivo merkaltilnu 'Simonidu', 'Pobedu' i 'Renesansu' ", savet je stručnjaka.

Bjelica je upozorio da optimalni period za setvu ističe krajem oktobra, a ako se taj rok porpusti, moraju se znatno povećati količine semenske pšenice i djubriva.

Stručnjaci jesenas ponovo pozivaju ratare da ne spalljuju strnjiku jer tako oštećuju zemljište, zagadjuju i ugrožavaju okolinu, kao i saobraćaj na obližnjim putevima.

U prokupačkom kraju ove jeseni bi trebalo da se poseje 2.870 hektara: pšenicom 2.000, ječmom 690, a krmnim biljem 170 hektara.

Vesti

strana 1 od 26 idi na stranu