"Ferero odlazi iz Srbije? Poručujem dušebrižnicima..." FOTO

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović je, u selu Aleksa Šantić kod Sombora, posetio plantažu lešnika italijanskog konditorskog giganta "Ferero".

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.10.2018.

18:28

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ministra su predstavnici ove kompanije upoznali sa planovima kompanije do 2025. godine.

"Svim dušebrižnicima mogu da poručim da 'Ferero' ne samo da ne napušta Srbiju, već da žele da prošire površine pod zasadima leske, da prenesu znanje i pomognu i domaćim uzgajivačima, ali i da na kraju investicionog ciklusa ovde otvore i fabrike za preradu i to do gotovih proizvoda", rekao je Branislav Nedimović posle obilaska plantaže.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Plantaža lešnika u Aleksi Šantiću prostire se na 600 hektara, a na dodatnih 90 hektara nalazi se rasadnik. Od privatizacije 2015. godine "Ferero" je u taj projekat uložio više od 20 miliona evra.

Pored ministra poljoprivrede, plantažu su obišli i pokrajinski sekretar za pojoprivredu Vuk Radojević, ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
"Ono što je važno je da Ferero u Srbiji već sada ima ugovore sa gotovo 200 poljoprivrednih proizvođača koji su lešnikom zasadili 1.000 hektara. I treba reći da u ovoj proizvodnji nema granica, potrebe tržišta su takve da koliko god leske zasade naši popljoprivrednici će imati sigurnu prodaju. To je šansa i za mlade i podsećam na subvencije ministarstva od 12.000 evra za mlade pojoprivrednike, a sa tim novcem mogu itekako da započnu jednu ovakvu proizvodnju", kaže Nedimović.

"Ferero" želi da zasadi lešnika u Srbiji do 2024. dostignu 10.000 hektara sa rodom od oko 225.000 tona godišnje.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Uz to, kažu, treba intenzivno raditi na formiranju nacionalnog udruženja proizvođača lešnika, kao i zadruga, da bi do 2025. mogla da nikne i prva Fererova fabrika u Srbiji.

Inače, stručnjaci kažu da je 90 odsto površina u Srbiji pogodno za zasade leskovog drveta i proizvodnju lešnika, ali da treba primeniti prethodnu analizu zemljišta, primeniti sve neophodne agrotehničke mere i saditi sertifikovane sorte.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: