Da li se otelo kontroli? Zemlju od belih i poklanjaju crnim farmerima

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa obećao je da će da ubrza spornu reformu koja se odnosi na zemljište.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2018.

13:30

Da li se otelo kontroli? Zemlju od belih i poklanjaju crnim farmerima
(Foto: Thinkstock)

"Mi pišemo istoriju i slavimo vraćanje naše zemlje, ispravljamo istorijsku nepravdu i vraćamo zemlju svojim pravim vlasnicima“, rekao je predsednik na dodeli 4.586 hektara zemlje na severozapadu države.

Ramafosa priznaje da da je njegova vlada bila spora u procesu restitucije i preraspodele poljoprivrednog zemljišta, naglašavajući da je zemlja ključni stub ekonomske emancipacije i slobode.

"Započinjamo program za distribuciju zemljišta u našoj zemlji. Vratićemo zemlju“, obećao je.

Restitucija je postalo goruće pitanje i na domaćem i međunarodnom nivou, s obzirom da je vlada Južne Afrike objavila planove za promenu ustava, omogućavajući eksproprijaciju zemljišta bez nadoknade.

Novi zakon bi omogućio da se zemljište uzme od "belih farmera“ i da se raspodeli u "crnim farmerima“.

Ovaj potez, navodno, ima za cilj uklanjanje nejednakosti u vlasništvu zemljišta u Južnoj Africi.

Sve je izazvalo intenzivnu međunarodnu raspravu, uključujući brojne izveštaje o navodnom nasilju nad belim farmerima, pa čak i ubistva. Ovaj korak je takođe izazvao duboku zabrinutost zbog pada proizvodnje hrane i međunarodnih investicija u privredu. Međutim, vlada tvrdi da je zemljišna reforma apsolutno zakonita i da neće ugroziti stabilnost Južne Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: