Srpsko selo: 150.000 kuća prazno, 50.000 bez vlasnika

Kragujevac -- Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić razgovarao je sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem o zadrugarstvu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Teme su bile i oživljavanju sela i ravnomernom regionalnom razvoju zemlje, saopšteno je iz kabineta ministra.

Krkobabić je naglasio da se na prvo mesto sada stavlja transfer znanja i tehnologije i da se tako stvara privredni subjekat koji je u stanju da se pozicionira na tržištu. ''Rešili smo da oživimo nešto što je bilo eminentno i što je predstavljalo način života u Srbiji, ali ne po starim već po novim principima evropskog zadrugarstva", rekao je Krkobabić.

On je dodao da se formiraju specijalizovane zadruge u koje proizvođači ne unose svoju zemlju ili mehanizaciju, već samo svoje proizvode koje tako pretvaraju u robu.

Krkobabić je ukazao i na fenomen pustog sela ističući da je u Srbiji nestalo skoro 1.200 sela od ukupno 4.700, a da 980 sela ima manje od 100 stanovnika.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić zahvalio je ministru na poseti i ocenio kako je teritorija opštine Kragujevac poznata po stočarstvu i da su joj potrebni podsticaji u razvoju i udruživanju.

Nikolić je poručio da će Grad nastaviti da daje administrativnu i logističku podršku u cilju poboljšanja kvaliteta života seoskog stanovništva.

Da se oživljavanjem zadrugarstva rešavaju ključna nacionalna pitanja, saglasio se i član Akademijskog odbora za selo SANU Branislav Gulan koji je ukazao da u 150.000 seoskih kuća niko ne živi, a da čak 50.000 nema vlasnika.

Gulan smatra da je zadruga srž svakog sela i istakao da je za godinu dana osnovano više od 300 novih zadruga.

Posetu Šumadijskom upravnom okrugu Krkobabić je nastavio u selu Cerovac kod Kragujevca gde je obišao novoosnovanu zadrugu "K & S" kojoj je dodeljeno šest miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovodjenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

strana 1 od 26 idi na stranu