"Crna linija" - Jagodina, Ćuprija, Užice: Potrebne žestoke kazne VIDEO

Petorica krijumčara mesa uhapšena su pre dva dana u Jagodini i Užicu. Osumnjičeni su da su švercovali i preprodavali 36 tone bajatog mesa uvezenog iz Brazila.

Srbija

Izvor: B92, Prva

Subota, 29.09.2018.

09:16

Foto: Thinkstock

Znamo da se radi o klanicama „Pavlović“ i „AM Ugotrans“, ali ono što još uvek ne znamo, to je da li je deo kontigenta završio u prodavnicama i za našim trpezama.

Agroekonomista Milan Prostran, smatra da sve ovo baca sumnju da je to organizovani šverc, jer je i prošli put išlo sličnom linijom kao prošli put - Jagodina, Ćuprija, Užice.

"Ono što mene čudi je da se ne sankcioniše kaznenom politikom odmah", kaže on gostujući u Novom jutru na Prvoj, predlažući zatvorsku, i to žestoku kaznu.

"Da li su se toliko osilili pa ne mare za sanksije, ili su mimo kontrole? Potrebne su žešće sankcije", saglasan je Milan Lončar iz Pokreta potrošača Srbije, dodajući da je problem što postoji malo inspektora i objekata.

"Da su svi inspektori u Beogradu ne zna bi li uspeli da pokriju Beograd", kaže on.

On je je rekao i da proizvođači koji nabavljaju meso sumnjivog kvaliteta rade sa malim prodavnicama, jer veliki sistemi imaju kontrolu i pod nadzorom su inspekcije.

Takvog mišljenja nije veterinarski inspektor Dušan Ljuština.

"To je tvar je opredelenje vlasnika, jer ako se on opredelio da se bavi kriminalom to je teško da se spreči", rekao je on i dodao da ako on radi noću neprijavljeno, to je vid kriminala.

Prospan smatra da generalno imamo malo inspektora u svim sektorima privrede.

"Veliki sistemi te proizvode ne uzimaju i vode veliku kontrolu, i zna se tačno odakle su sirovine došle", kaže Prospan.

On kaže da su to meso kupovali naši potrošači.

"Iako zagovaram "kupujte domaće" moraću da razmislim koje proizvode da preporučim", ističe on

Smatra da su problem "meke granice" koje imamo i koje nisu do kraja definisane.

"Ako za izbeglice može elektronska kontrola, ajmo i za švercere", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: