Neviđeno u Srbiji: U Evropi 7 EUR za kg, probajte džabe VIDEO/FOTO

Zoran Stojanović iz Berilja kod Prokuplja na porodičnom imanju gaji voće kojeg na ovom podneblju nema ili je retko - banane.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2018.

18:33

Neviđeno u Srbiji: U Evropi 7 EUR za kg, probajte džabe VIDEO/FOTO
Foto: Ljiljana Pavloviæ

Posebno je ponosan na dobar rod jedne vrste banane koju je, po svom rodnom kraju, nazvao Dobrička.

"Ako ne može da rodi prava banana, kod mene rađa ova Dobrička", kaže on.

A Dobrička banana ove godine dobro je rodila.

"Od dva stable već smo ubrali skoro 20 kilograma, počinje da zri od 1. septembra pa negde do 10. oktobra", priča on.
Foto: Ljiljana Pavloviæ
Neobično voće, poreklom iz Severne Kanade, Zoran je doneo iz Italije.

"Sve što vidim u Evropi, hoću da primenim kod nas, da ne zaostajemo za svetom. Leti traži zalivanje jednom nedeljno, nikakva posebna nega, ni prskanje, jednostavno je otporna", kaže Zoran.

Otporna na sve vremenske uslove, lišće - prirodni insekticid, plod - ukusan i hranljiv, pa ovoj voćki, kaže Zoran, skoro da nema ravne.

"Ispitivana je u NASI, pokazala se kao jedna od najboljih voćki, jedan element nedostaje da bude suva hrana za kosmonaute, naše voće nema ni pola tih hranljivih materija koje ona ima, gvožđe, kalijum, kalcijum…", objašnjava on.
Foto: Ljiljana Pavloviæ
U Evropi kilogram ovog voća košta 7 evra. U našim prodavnicama ga nema, ali je ovde u Zoranovom dvorištu dostupno je svima koji žele da ga probaju.

"Probamo kod komšije, mnogo su ukusne, imaju ukus ananasa", priča komšinica Ranka Paunović, dodjaući da su zasadili dva stabla.

U Zoranovoj bašti rastu i nar, kineska urma, tibetanski ananas, sibirski limun...

Prodajom sadnica dobričke banane, za sada, dopunjava kućni budžet, ali planira, kaže, proširenje zasada i ozbiljniju proizvodnju ovog neobičnog voća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: