"Prodaja PKB bila jedno rešenje", šta će uraditi Al Dahra?

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da prodaja Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) bila jedino i najbolje rešenje.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 23.09.2018.

08:07

(Foto: Thinkstock)

"Kao državnom preduzeću, PKB-u su bile potrebne velike investicije, što je mogao da ponudi samo privatni kapital, a prodaja je bila jedino i najbolje rešenje, jer država nije mogla da izdvoji 100 miliona evra i ubaci ih u tu korporaciju", rekao je Nedimović za "Politiku" od nedelje.

On je dodao da na prvom tenderu koji je raspisao grad Beograd nije uopšte ni bilo zainteresovanih.

"Sada smo imali samo jednog ponuđača i svega dve kompanije koje su otkupile dokumentaciju. To znači da ova korporacija ipak i nije toliko atraktivna kako se misli", rekao je Nedimović odgovarajući na pitanje da li je prodaja bilo jedino rešenje za poslednji veliki državni kombinat.

Upitan zašto se odustalo od strateškog partnerstva gde bi država zadržala udeo, ministar kaže da bi strateško partnerstvo moglo da dođe u obzir da je bilo zainteresovanih.

"Naravno da smo pre raspisivanja tendera radili ispitivanje tržišta. Postavlja se pitanje šta bi to funkcionalno donelo u odnosu na ovakav vid traženja investitora. Podsećam, ovo nije bila klasična prodaja imovine jer je bilo ograničenja za investitora. Od broja grla i nivoa proizvodnje koji će morati da zadrži u naredne tri godine, do zabrane otuđenja i obaveznih investicija. Novi vlasnik će morati da zadrži 1.000 radnika od 1.700 zaposlenih i da isplati otpremnine od 450 evra, što je više od zakonom propisanih 200 evra po godini staža", rekao je ministar Nedimović.

Ističe da prehrambena sigurnost Srbije neće biti ugrožena, da država poseduje i viškove hrane i suficit u trgovanju poljooprivrednim proizvodima u visini od 1,7 milijardi evra.

Odgovarajući na pitanje zašto država nije uslovila investitora na duži rok, Nedimović kaže da Zakon o privatizaciji daje obavezu od tri godine, a da rok od pet godina koji je država želela nije mogao da bude postignut bez izmene propisa.

"Tražen je investitor koji je u prošloj godini imao minimalan promet od 400 miliona evra. Dakle kupac koji je imao kapacitet da ispuni zahteve", dodaje ministar.

Na konstataciju "Politike" da opozicija kaže da se tražio konkretan investitor, Nedimović postavlja pitanje zašto današnja opozicija nije našla nekog u poslednjih 15 do 20 godina, već su konstantno beleženi gubici.

"Čak i ono što su prikazivali kao investiciju (farme) nisu platili, nego je plaćeno kasnije iz poslovanja. Držali su preduzeće u konceptu reorganizacije da nikome ne bi plaćali obaveze. Pa to može svako. Kakva je to privreda, to je klasično socijalističko samoupravljanje. Ako želimo investicije, veće prinose u PKB-u, mora da se ulaže u infrastrukturu. I još nešto, što se tiče promene namene zemljišta, o čemu su mnogi pričali. Građevinsko zemljište nije bilo predmet prodaje, ono je ostalo u vlasništvu države. Toliko je složena procedura promene namene zemljišta i prolazi kroz toliko nivoa odlučivanja da je to praktično nemoguće", rekao je Nedimović.

Novac od prodaje će leći po potpisivanju ugovora, dodaje ministar, ističući da je dugovanje 80 miliona evra, a da će svi poverioci biti izmireni.

"Tako ćemo se na dva načina lišiti loših neplaćenih potraživanja. Šta je bila alternativa svemu ovome? Da se PKB i dalje zadužuje i da to banke kasnije uzmu na ime hipoteke. Ili treća varijanta, da preduzeće ode u stečaj, da se sve anulira, radnici ostanu bez posla i kasnije proda imovina", kaže Nedimović za "Politiku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: