"Spuste ulje na 100 RSD, subvencije za Tursku pa omlate kajmak" VIDEO

Proizvođači suncokreta pozvali su državu da im pomogne kako bi dobili veću cenu, bar onoliku koliko iznosi u okruženju Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2018.

11:20

Foto: Prva, screenshot

Zlatko Marković iz Udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca je u Jutru Prve TV kazao da je sadašnja cena od 28,5 dinara za kilogram suncokreta neprihvatljiva jer je to 25 odsto niže nego prošle godine a samo je cena nafte u tom periodu porasla za više od 20 odsto.

“Sigurno ne određuje tržište cenu, određuje je par uljara a mi suncokret moramo da predamo odmah, ne može u ambare kao kukuruz i pšenica. A u okruženju našem su cene 33,5 dinara za kilogram, pet dinara više nego kod nas”, kazao je Marković.

Prema njegovim rečima, svake godine se ponavlja isto. Cena ulja pada na 95 do 100 dinara za litar, septembra se vraća na 120-130 dinara.

“To uljare vešto koriste da obore cenu suncokretu i kažu evo koliko je ulje tolika je i cena suncokreta. Za 15-20 dana vrate se na staro, niti su dobili građani niže cene ulja niti smo dobili mi. A uljare će da otkupe jeftino pa će država da im subvencioniše izvoz u Tursku i oni će da omlate kajmak, jedino mi ostajemo kratkih rukava”, navodi on.

Zbog toga, kako je istakao, traže zaštitu Ministarstva poljoprivrede i trgovine.

“Sa druge strane, subvencije kod nas su najniže i iznose 2.000 dinara po hektaru i 2.000 za đubrivo. Oni sa kojima se mi takmičimo imaju 250 do 300 evra po hektaru”, objašnjava Marković.

“Na ovu cenu ko nema kombajn na gubitku je 5.000 dinara na hektar”, kaže on i dodaje da je akontna cena bila 30 dinara i mislili smo da će otići na 35-36 dinara a onda je pola žetve Viktorija izašla sa cenom od 28,5 dinara i to je kraj priče”, rekao je Marković.

On je kazao da će proizvođači pratiti da li će biti nekog pomaka u ceni do petka, u suprotnom će početi proteste ispred uljara.

Kakav je stav Privredne komore Srbije i kakav je odgovor iz Viktorija oila pogledajte u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: