Traktori u centru, neće 28 RSD za kilogram

Poljoprivrednici su u znak protesta zbog niske otkupne cene suncokreta od 28,50 dinara po kilogramu izašli traktorima na ulice Požarevca.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.08.2018.

13:53

Traktori u centru, neće 28 RSD za kilogram
Foto: Thinkstock

Oni su upozorili nadležne da će radikalizovati protest jer je ta uljarica prošle godine koštala od 37 do 41 dinar po kilogramu.

U protestu upozorenja učestvovali su poljoprivrednici koji su dovezli oko 150 traktora, u organizaciji Udruženja poljoprivrednih proizvo]ača "Stig grada Požarevca", koje je deo Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS).

Protestno okupljanje trajalo je, kao što je i bilo najavljeno, oko sat i po, a ratari su najavili mogućnost da protest za nekoliko dana nastave ispred uljarama.

"Čekamo odluku NAPS-a i ako se za par dana uljare ne oglase proteste ćemo nastaviti ispred fabrika ulja", rekao je agenciji Beta predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvo]ača "Stig grada Požarevca" ;Ivan Vučković.

Dodao je da im je u Ministarstvu poljoprivrede obećano da će apelovati da Komisija za zaštitu konkurencije što pre ispita da li su se uljare dogovorile o jedinstvenoj i niskoj otkupnoj ceni suncokreta, a da Ministarstvo trgovine ne odgovara na dopise.

U Ministarstvu poljoprivrede im je, prema negovim rečima, saopšteno da je otkupna cena suncokreta u okolnim zemljama veća nego u Srbiji.

"Uljare su sada dok traje otkup, da bi pojačale pritisak i ubedile nas da je pala cena suncokreta, oborile cenu ulja sa 120 na 90 dinara, a kada pro]e otkup podićiće je na 130 dinara", rekao je Vučković.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig i Mlava" Draško Živković iz Malog Crnića rekao je za portal Agrosmart da su proizvo]ači ;nezadovoljni cenom suncokreta i "kartelskim ponašanjem uljara, kao i neadekvatnom komunikacijom sa resornim ministarstvima". ;

On je dodao da bi u petak trebalo da bude održan sastanak u Vladi Srbije sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija.

"Videćemo šta misle i šta će da kažu, da li će opet da se kriju iza tržišne ekonomije. Kao da mi ne znamo šta je tržišna ekonomija, ali ona važi samo kada nama ne ide u prilog", rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici su svesni toga da "ne mogu da izvrše državni udar", ali da moraju da reaguju na nepravilnosti koje je stvorila država, kao i na nefer tržišne odnose.

"Ako nema dobre volje i namere da se poljoprivreda približi seljaku, ako je državna politika takva da seljak nestane i da se čitava Srbija pretvori u jednu veliku tajkunsku državu kao što jeste, džaba je sve", poručio je Živković.

Ratari navode da su pre desetak dana lokalni otkupljivači plaćali suncokret 30 dinara akontno, ali ;kada je kompanija Viktorija grupa izašla sa konačnom cenom od 28,5 dinara, ti manji otkupljivači su je spustili.

Ratari su dodali da je na manje otkupljivače vršen pritisak da koriguju svoje uslove i prilagode se Viktorija grupi, najvećem kupcu uljarica u Srbiji, čije uslove prate i druge uljare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: