Rusi vratili 47 kamiona voća - evo gde će završiti

Ministarstvo poljoprivrede dostaviće u naredna dva dana ruskoj fitosanitarnoj inspekciji informacije o regionima potencijalno ugroženim gljivicom monilijom.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.08.2018.

09:59

Rusi vratili 47 kamiona voća - evo gde će završiti
Foto: Thinkstock

Zbog prisustva te gljivice Rusija je nedavno privremeno obustavila uvoz breskvi i nektarina iz Srbije.

Rampa na izvoz ovog voća još je na snazi, rekao je za Politiku ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je dodao da i pored ovih mera naši proizvođači nisu značajnije ugroženi.

"Oko 95 odsto ovog voća već je isporučeno na rusko i okolna tržišta. Obavezali smo se da ćemo popuniti upitnik o rejonizaciji kako bismo ubuduće sprečili problem sa izvozom breskvi, koji Srbiji donosi značajan prihod", rekao je Nedimović.

Na pitanje šta će biti sa voćem koje je vraćeno sa granice sa Rusijom, on kaže da će ti kontingenti završiti u industriji.

Reč je o 47 kamiona voća zaraženog gljivicom, koja napada koštunjavo voće i ove godine se češće može javiti na plodovima zbog izrazito kišnog proleća.

"To već može da se koristi u preradi, ali nije prva klasa kakvu ruski uvoznici traže", rekao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: