Haos traje, beli farmeri u strahu - oduzimaju zemlju bez pitanja

Listu belih farmera čija zemlja će biti oduzeta bez nadoknade u Južnoj Africi, objavila je grupa za zaštitu prava manjina Afri forum.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.08.2018.

14:14

Haos traje, beli farmeri u strahu - oduzimaju zemlju bez pitanja
(Foto: Thinkstock)

Vlada, međutum, negira autentičnost liste.

Grupa je na svojoj internet stranici objavila žrtava eksproprijacije zemlje. AfriForum je napisao da su dobili listu od izvora iz Ministarstva za ruralni razvoj i reformu zemljišne reforme.

AfriForum tvrdi da na spisku trenutno ima 195 poljoprivrednih gazdinstava i ponudili su da sa farmerima stupe u kontakt kako bi ih pripremili i radili na zajedničkoj pravnoj strategiji.

Izvršni direktor grupe kaže da je dokument "definitivno kružio" u vladi Južne Afrike uprkos poricanjima.

"Neki od tih farmera bili su izuzetno uznemireni", rekao je Agri SA.

Pitanje vlasništva nad zemljištem u Južnoj Africi delikatno je pitanje i više od dve decenije posle završetka aparthejda.

72 odsto, navodno, privatnog zemljišta je u vlasništvu belih farmera uprkos tome što su belci u Južnoj Africi manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: