"11x niže nego u Sloveniji, nema Srbija šta da traži" VIDEO

Rusija je Srbiji privremeno zabranila izvoz breskvi i nektarina jer je u jednoj od pošiljki pronađena gljiva monilinija, potvrđeno je iz Uprave za zaštitu bilja

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ševarlić je upozorio i na nove probleme za naše proizvođače voća na ruskom tržištu s obzirom na to da Rusija za razliku od nas dobro koristi situaciju posle uvođenja sankcija i mnogo ulaže u razvoj sopstvene poljoprivrede. “Imaćemo značajnu konkurenciju njihove domaće proizvodnje, moraćemo da idemo sa najkvalitetnijim proizvodima koji su 100 odsto zdravstveno bezbedni i da ne dozvolimo da se pojave ovakve greške“.

Koliko će ta zabrana trajati zavisi od toga koliko će brzo Srbija primeniti neophodne mere da bi takve situacije u budućnosti prečila i koliko će brzo ruska strana to usvojiti, izjavio je za Prvu TV Nebojša Milosavljević, direktor Uprave za zaštitu bilja.

On je objasnio da je srpksa strana posle otkrivanja tog patogena u izvezenim breskvama i nektarinama u Rusiju predložila set mera. kako navodi, dobroje što je sezona izvoza te vrste voća pri kraju, a loše je to što je izvoz privremeno zabraljen.

“Trudimo se da što pre našim merama i radom prevaziđemo te probleme. Imali smo nepovoljnu vremensku situaciju u julu, veliki broj kišnih dana, to pogoduje razvoju gljiva. Proizviđači se nisu pridržavali svih mera i moglo se donekle to sprečiti”, kaže on.

Objašnjava da je veliki problem čuvanje jer je reč o osetljivom voću, koje zahteva strog nadzor posle branja.

“Najbolja temperatura je dva stepena, došlo je verovatno tokom transporta do porasta temperature i te spore na plodovima su počele da se razvijaju. Naše službe koje su kontrolisale pr epolaska to nisu mogli da vide”, navodi Milosavljević.

Agroekonomista Miladin Ševarlić kaže da je rusko tržište izuzetno značajno za Srbiju i da je zbog ovog prekršaja direktna šteta mnogo manje nego marketinška kao značajnom proizvođaču i izvozniku voća.

“Mislim da je osnovni problem da naši poljoprivrednici nemaju dovoljno znanja i da pored 6.000 nezaposlenih agronoma imamo poljoprivredno-savetodavnu službu 11 puta nižu nego u Sloveniji. Sa ovako malim brojem savetodavaca, oko 270, Srbija nema šta da traži u pogledu konkurentnosti na svetskom tržištu”, smatra Ševarlić.

On kaže da je teško reći da li je ovakvo voće i na našem tržištu i da je važno da se taj kontigent bezbedno uništi i ne uđe u promet. “Na našem tržištu su daleko kraći rokovi od branja do potrošnje nego što je daleki transport od tri do četiri dana do Moskve i još dva dana tamo čekanja. Pitanje je ko snosni veću odgovornost, da li hladnjačari zbog uslova ili poljoprivredna inspekcija i proizvođači”, smatra Ševarlić.

Dodaje da veći broj prigovora sa ruske strane treba ozbiljno shvatiti jer imamo veoma veliku konkurenciju na tom tržištu iz Turske i Irana.

Vesti

strana 1 od 33 idi na stranu