Turski mesarski div: Hoćemo iz Srbije 10.000t mesa

Turska kompanija "ETCII halal meso", koja je glavni uvoznik mesa u tu zemlju, planira ove godine iz Srbije da uveze do 6.000 tona goveđeg mesa.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.08.2018.

11:38

Turski mesarski div: Hoćemo iz Srbije 10.000t mesa
Fabriku Srem Šid juèe su obišli predsednik Srbije i ministar poljoprivrede (tanjug/tanja valiæ)

To je izjavio predstavnik kompanije Dželal Naz i dodao da je plan za sledeću godinu uvoz od 10.000 tona.

U pitanju je kompanija koja je iz fabrike Srem Šid već izvezla 1.000 tona goveđeg mesa, a Naz kaže da su veoma zadovoljni kvalitetom goveđeg mesa u Srbiji i da planiraju sledeće godine da uvezu iz Srbije 10.000 tona mesa.

Naz ističe da sa Srem Šidom farbikom imaju intenzivne kontakte u poslednjih četiri i po meseca i da su u poslednja dva meseca uspeli da dogovore odgovarajući standard mesa namenjenog turskom tržištu.

"Sada radimo besprekorno i prezadovoljni smo kvalitetom mesa koje je izvezeno iz Srbije. Iz Srem Šida smo izvezli oko 1.000 tona mesa i planiramo da nastavimo saradnju i u narednim godinama. Do kraja ove godine će biti uvezeno iz Srbije 5.000 ili 6.000 tona iz cele Srbije, a za sledeću godinu planiramo da uvezemo 10.000 tona iz raznih delova Srbije", naveo je Naz.

On je naglasio da je to velika kompanija koja posluje u raznim zemljama sveta i da svuda gde dođu podstaknu razvoj stočarstva.

"Glavni smo uvoznici mesa za Tursku i što se tiče kvaliteta odlično radimo svoj posao. Turska ima standarad kvaliteta po pitanju klanja, kojeg se drži koja god da je država u pitanju. To je u prvom planu". kazao je on.

Do sada je u Srem Šidu obrađeno meso 3.000 goveda i realizovan izvoz u Tursku vredan oko 3,5 miliona evra.

Investicija je realizovana ulaganjem u liniju klanja, adaptaciju i rekonstrukciju kompletnog objekta sa infrastrukturom, linijom za rasecanje i obrađu goveđeg mesa i liniju za pakovanje goveđeg mesa.

Sa početkom izvoza mesa u Tursku i otvaranjem Srem Šida cena žive vage goveda je skočila sa 1,9 evra po kilogramu do 2,45 evra odnosno skoro 30 odsto.

Te dve firme, članice konzorcijuma, su među vodećim kompanijama u industriji prerade mesa, sa oko 800 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200.000 svinja i 20.000 goveda, uz obrt od oko 80 miliona evra. Zbog početka rada fabrike Srem Šid, stočari su pokazali veće interesovanje za povećanje broja grla i ostanak na selu.

Srem Šid je osnovan 1919. godine pod imenom Srem i bio je gigant domaće industrije mesa, koji je od 2001. godine bio u stečaju. Pre stečaja je u fabrici bilo zaposleno i do 2.000 ljudi. Ta fabrika je privatizovana posle 17 godina i više neuspešnih pokušaja preuzimanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: