Pogođeno niz zemalja, masovno bankrotiraju

Rod pšenice, ječma i raži u Danskoj mogao bi da podbaci za oko 40 odsto u odnosu na prethodne godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.08.2018.

19:43

Pogođeno niz zemalja, masovno bankrotiraju
Foto: Thinkstock

Poljoprivrednici su suočeni s jednim od najtoplijih i najsušnijih leta ikada, saopštio je danski Savet za poljoprivredu i hranu.

Dug toplotni talas i nedostatak kiše će takođe ozbiljno pogoditi useve u Francuskoj, Nemačkoj i Švedskoj, kao i u baltičkim zemljama, prenosi agencija Rojters.

Zbog nižeg prinosa, danski poljoprivrednici će pretrpeti gubitak od 6,4 milijarde danskih kruna (995 miliona dolara), poručuju iz danskog Saveta.

Usled takvog razvoja situacije, danska vlada je predstavila niz mera za pomoć farmerima pogođenim sušom, ali nije ponudila nikakvu direktnu finansijsku pomoć, mada je izrazila zabrinutost zbog serije bankrota.

Naime, dvadeset danskih preduzeća iz sektora poljoprivrede je u junu proglasilo stečaj, što je više nego duplo u odnosu na isti period prošle godine.

U dosadašnjem toku godine, 100 farmera je proglasilo bankrot u odnosu na ukupno 130 iz prošle godine.

Evropa je suočena sa jednim od najtoplijih leta ikada, a Evropska komisija je nedavno saopštila da će ubrzati isplatu sredstava poljoprivrednicima pogođenim ekstremnim sušama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: