"Dobar rod, biće i za izvoz"; Cena niža nego lane

Najveći prerađivač i otkupljivač suncokreta u Srbiji "Viktorija logistic", deo MK grupe, objavila je akontnu cenu za otkup od 23,6 dinara plus PDV za kilogram.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2018.

15:05

Foto: Thinkstock

Ostali otkupljivači, odnosno uljare, još nisu objavile uslove otkupa, ali već godinama unazad uglavnom prate poteze "Viktorija logistike" pa se tako očekuje i sada.

"Tek je početak žetve i u ovom trenutku ne možemo govoriti o konačnoj ceni. Izašli samo sa akontnom cenom i uslovima prijema, a uskoro ćemo krenuti da objavljujemo i dnevne cene", izjavio je za agrosmart.net direktor "Viktorija logistike" Mladen Jovanović.

Naglasio je da je akontna cena privremena, a da će se ova kompanija spram kretanja na tržištu opredeliti za konačnu. "Uslove otkupa određujemo na osnovu cena u okruženju. Mimo njih ne možemo da formiramo naše cene, jer sva su okolna tržišta postala sistem spojenih sudova i uslovljeni smo time", rekao je Jovanović.

Prošle godine poljoprivrednici su dobijali akontne cene koje su bile od 33 do 36 dinara sa PDV-om, a konačna cena bila je 35,5 dinara (plus PDV za pravna lica), naveo je portal.

Prema saznanjima agrosmart.net portala, "Viktorija" planira da otkupi oko 200.000 tona suncokreta, a sledeći najveći kupac u Srbiji je "Bimal" iz Brčkog, koji prerađuje tu uljaricu u "Suncu" iz Sombora i koji će otkupiti oko 150.000 tona.

Od 8.000 do 10.000 tona kupiće uljara "Banat" Nova Crnja, a oko 6.000 tona kompanija "Gebi" iz Čantavira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: