Preti potpuna nestašica, a mogli su da "napadnu" EU

Iako je Bosna i Hercegovina jedna od retkih zemalja izvan Evropske unije koja može izvoziti krompir u zemlje EU, ove godine vlada prava nestašica.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2018.

15:07

Preti potpuna nestašica, a mogli su da
Foto: Thinkstock

Izvoz ovog povrća u prvih šest meseci 2018. godine manji je u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz veći za čak tri miliona maraka. Istovremeno, manje su i površine pod ovom ratarskom kulturom.

Prema mišljenju domaćih proizvođača, stanje je ovakvo zbog toga što je domaći krompir završio na deponijama 2016. godine, kao i nepovoljnih vremenskih uslova ove godine, što za posledicu ima i nestašicu krompira na domaćem tržištu, gde se masovno prodaje onaj iz uvoza.

"Vrednost krompira izvezenog iz BiH u prvih šest meseci ove godine je 1.104.243,47 KM, dok ga je u istom periodu prošle godine izvezeno u vrednosti od 1.341.0175,12 KM", istakli su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, prenose Nezavisne novine.

Prema njihovim podacima, u prvih šest meseci ove godine u BiH je uvezen krompir u vrednosti od oko 10 miliona maraka, a prošle godine oko sedam miliona KM.

Branko Mastalo, predsednik Udruženja povrtara RS, ističe da su posledica manje proizvodnje krompira katastrofalni gubici iz 2016. godine, kada su, kako kaže, ogromne količine krompira završile na deponiji. Sve je to dovelo do toga da je ove godine zabeležena čak i nestašica domaćeg krompira na tržištu.

"Mi nismo prodali naš rod 2016. godine, tako da smo na početku 2017. godine išli s manjom setvom, što je imalo za posledicu da krompira nismo imali dovoljno do šestog meseca 2018. godine", naglašava Mastalo i dodaje da je to rezultiralo većim uvozom krompira u prvom polugodištu ove godine.

Istakao je da je na nestašicu krompira uticala i nepovoljna kišna godina, zbog čega ovo povrće trune i napadaju ga razne štetočine, što će, pojašnjava, imati za posledicu malu ponudu krompira na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: