"Najbolje uložen dinar, vraća se višestruko"

Svaki dinar uložen u agrar, poljoprivredna gazdinstva i zadrugarstvo je najbolje uložen dinar.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2018.

18:18

Foto: Thinkstock

Kako je rekao ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, svaki uloženi dinar se višestruko vraća u ekonomskom smislu, ali i šire, kroz opstanak i revitalizaciju sela Srbije.

Krkobabić je to rekao u Blacu, prilikom posete zemljoradničkoj zadruzi "Blačka Blace", koja je jedna od zadruga kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Srbije namenjena zadrugama.

Toj zadruzi u Topličkom upravnom okrugu dodeljeno je 12,2 miliona dinara za izgradnju hladnjače kapaciteta 200 tona i opreme za duboko zamrzavanje voća, berač za koštičavo voće i traktor.

Kako je saopšteno, Krkobabić je rekao da je ovo pravi put da se strateški reši pitanje gajenja i plasmana poljoprivrednih proizvoda u Srbiji i podsetio da je suva šljiva bila najveći izvozni proizvod Srbije, krajem prošlog veka.

Dodaje se da je naime, 1897. godine bilo izvezeno 30.000 tona suve šljive u Sjedinjene Američke Države, što je Srbiji donelo prihod od 37 miliona dolara.

Ministar Krkobabić se pre obilaska zadruge, u zgradi opštine Blace, a kasnije u prostorijama Kulturnog centra, sastao sa čelnicima opštine Blace, stručnim službama za poljoprivredu, vlasnicima zadruga i zadrugarima Topličkog okruga.

Predsednik opštine Blace Milan Ćurčić zahvalio je ministru što je prepoznao da je pravo ulaganje upravo u osnovni izvor prihoda stanovnika ovog kraja, a to je poljoprivreda.

Potvrdio je da će podrška lokalne samouprave ostati bezrezervna, te poželeo da iznos sredstava za tu namenu ostane održiv ili uvećan.

Direktor Zemljoradničke zadruge "Blačka Blace" Dušan Zečević istakao značaj ove investicija za osam zadrugara i 70 njihovih kooperanata koji zajedno obrađuju 100 hektara zemljišta pod šljivom i višnjom.

"Zadruge su jedini spas za srpsko selo. Trenutno na teritoriji Blaca postoje četiri, a smatram da je optimum 30 zadruga. Moramo da budemo spremni za ono što nas čeka na tržištu EU, a zadruge su jedini recept za to", rekao je Zečević.

Zadruga "Blačka Blace" osnovana je 2016. i ove godine očekuje promet od 20 do 30 miliona dinara.

Kako je saopšteno, ove godine planirano je u budžetu Srbije novih 825 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu, a konkurs za dodelu tih bespovratnih sredstava je u toku i traje do 15. avgusta 2018. za zadruge i do 15. septembra za složene zadruge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: