Rod voća dobar, ali kiša oprala kvalitet

Rod voća, pre svega jabuka, šljiva i vinograda u Pomoravlju, Resavi i Levču veoma je dobar, ali je, zbog obilnih kiša poslednji mesec dana, kvalitet lošiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 27.07.2018.

17:29

Rod voća dobar, ali kiša oprala kvalitet
(Foto: Thinkstock)

"Kišno vreme, sa velikim brojem oblačnih dana, smanjilo je nagomilavanje suve materije u plodovima, pa se ove godine, i pored visokih prinosa, koji su rezulta dobre oplodnje, očekuju plodovi nešto slabijeg kvaliteta, pre svega kod voćnih vrsta kod kojih sadržaj sve materije odredjuje kvalitet", ocenio je stručni savetnik Poljoprivredno savetodavne, stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Igora Andrejića.

Andrejić je novinarima rekao da su "najveći problem imali proizvodjači voća koje je kišni talas pogodio u vreme berbe, pa su vlasnici malinjaka, na primer, izgubili deo roda, zbog prezrevanja i trulenja".

On je napomenuo da su "najbolji efekat padavine donele mladim zasadima voćaka i vinove loze, pre svega na zemljištima propusnim za vodu".

"U starijim zasadima padavine su donele velike probleme, jer su operacije u voćnjacima: obrada zemljišta, košenje korova, zaštita zasada hemijskim sredstvima, berba, bili otežani i vrlo često i neizvodljivi zbog kiše", kazao je ovaj stručnjak.

Andrejić je dodao i da je, usled povećanja vlage u zasadima, dolazilo i do pojave truleži na plodovima.

Vlasnici voćnjaka rekli su Tanjugu da je ove godine voće, pre svega jabuke i šljive, obilno rodilo, "pucaju grane od težine plodova", ali ih brinu "nepoznata otkupna cena i mešetarenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: