"Ako čitate žutu štampu - katastrofa nam je, a zapravo..."

Pšenice će biti dovoljno za domaće tržište i za izvoz bar dva miliona tona roda, dok će prozivodnja kukuruza takođe ove godine verovatno dostići rekord.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2018.

12:42

(Foto: Thinkstock)

To je izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i istakao da je zato potrebno otvoriti nova tržišta za izvoz.

Ministar kaže da se sa Egiptom završava sertifikat za izvoz pšenice, a sa Kinom i Indonezijom za kukuruz.

"Moramo sad da otvorimo nova tržišta. Nije samo proizvesti. Kada proizvedete ogromne količine to vam bude lepo jedno pet minuta, kad ne znate kome da prodate onda ste u problemu za šest minuta", rekao je Nedimović odgovarajući na pitanja novinara o rodu o rodu ozimih useva.

Naveo je da je ove godine nikad više zasejanih površina pšenice, da je pod tom kulturom 650.000 hektara i da su prinosi rekordni, bez obzira na probleme sa kvalitetom zrna koje je u setvi prouzrokovala kiša.

"Imaćemo ne dovoljno za sebe, nego da izvezemo bar dva miliona tona, za razliku od prošle godine kada nismo imali priliku za to. Zato moramo sad nova tržišta da otvorimo da bismo to plasirali", naglasio je ministar.

Naglasio je da ćemo ove godine verovatno imati rekordnu porizvodnju kukuruza koja će, kaže, čak premašiti 2016. godinu, osim ukoliko ne dođe do razvoja nekih bolesti zbog visokih temperatura.

"Kada pročitam žutu štampu i dnevne listove ja bih rekao da smo imali katastrofu, ali je stvar potpuno drugačija, naročito što se tiče pšenice", rekao je Nedimović odgovarajući na pitanja novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: