Šljiva ranije u Evropu, sada cela gajba oko 150 RSD

Šljiva na Majevici je bogato rodila. Umesto da budu zadovoljni, voćari su u problemu. Šljivu ne mogu prodati ni za mizernu cenu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 08.07.2018.

16:14

Šljiva ranije u Evropu, sada cela gajba oko 150 RSD
Foto: Thinkstock

Ranijih godina hiljade tona majevičke šljive izvozili su u Rusiju, Nemačku, Austriju. Ove godine šljiva je rodila i u Evropi i uvoz je zaustavljen.

Voćari se snalaze kako znaju i umeju da bar deo roda spase od propadanja.

Šljiva je stigla za berbu desetak dana ranije. Rane sorte bilo je malo i majevički voćari su uspeli da prodaju, ali po nižoj ceni nego prethodnih godina, penosi Capital.

Međutim, sa ”čačankom lepoticom”, situacija je kritična. Ranijih godina ovu stonu šljivu izvozili su u Evropu, a sada ne znaju šta će sa rodom. Prodaja ne ide.

“Imam oko 2.000 stabala lepotice, koja je stigla za berbu ali nemaš kud da je prodaš, nemaš kome. Malo su bili krenuli jedan dan i stali su. Šljiva leži po zemlji”, priča Cviko Јovanović iz Puškovca.

Otkupa nema jer nema izvoza, domaće tržište ne može potrošiti sav rod, a za berbu stižu i druge sorte. Voćari ne pitaju za cenu, važno je da se proda. Snalaze se na različite načine.

“Vozimo na kvantašku pijacu u Bijeljinu, svaki dan , nekad se proda nekada se ne proda, a cena je 30 feninga po kg , ili 3 marke po gajbi, zavisi”, navodi Ilija Јovanović iz Puškovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: