Sejali žito na tuđem polju, sad država žanje redom

Zbog bespravnog korišćenja poljoprivrednog zemljišta u Srbiji podnete su 23 krivične prijave, od oktobra prošle do maja ove godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.06.2018.

15:13

Sejali žito na tuđem polju, sad država žanje redom
(Foto: Thinkstock)

Poljoprivredna inspekcija je u tom periodu obavila 1.189 inspekcijskih kontrola od čega se 356 odnosi na bespravno korišćenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srbije, a 23 prijave su "stigle" na adrese NN lica.

Na teritoriji Grada Sombora počelo je ovih dana skidanje useva sa uzurpiranih neizdatih parcela državnog poljoprivrednog zemljišta, a žetva pšenice je obavljena na parceli koju je uzurpiralo nepoznato lice u naselju Stanišić.

Žito je, saopštio je ranije Grad Sombor, skinuto sa uzurpirane njive površine 1,14 hektara, a prethodne nedelje, pšenica je takođe požnjevena sa dve parcele u naselju Stapar kraj Sombora, sa površine od oko jednog hektara.

"Kontrole po predmetnim pitanjima poljoprivredna inspekcija vrši na zahtev Uprave za poljoprivredno zemljište, jedinice lokalne samouprave i prijava građana. Nakon utvrđenih nepravilnosti inspektori obaveštavaju Upravu za poljoprivredno zemljište, organe lokalne samouprave odnosno podnosioca prijave", kažu za Tanjug u Ministarstvu poljoprivrede.

Poljoprivredna inspekcija, dodaju, ne vodi postupak skidanja i prodaje useva, već to sprovode jedinice lokalne samouprave.

Inače, Zakon kaže da ako pravno, odnosno fizičko lice, koristi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini bez pravnog osnova, dužno je da za korišćenje tog zemljišta plati trostruki iznos najviše prosečne postignute cene po hektaru na teritoriji okruga na kojoj se nalazi poljoprivredno zemljište koje se koristi bez pravnog osnova.

"Ukoliko je bespravni korisnik identifikovan, nadležni organ jedinice lokalne samouprave donosi odluku kojom utvrđuje visinu naknade i izrađuje predlog vansudskog poravnanja za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova", objašnjavaju u ministarstvu.

Ako lice ne izvrši obavezu plaćanja, jedinica lokalne samouprave dužna je da skine usev, napominju u Ministartvu poljoprivrede, a u slučaju da je utvrđena uzurpacija državnog poljoprivrednog zemljišta od strane NN lica, nadležni organ jedinice lokalne samouprave donosi odluku o skidanju useva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: