Rusi pre "da" dolaze sami da se uvere šta je sa jabukama

Bosnai Hercegovina još uvek nije članica Svetske trgovinske organizacije, a da bi to postala potrebna je još saglasnost Brazila, Rusije i Ukrajine.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2018.

14:45

Rusi pre
Foto: Thinkstock

U međuvremenu je dogovor s Brazilom postignut, a s Ukrajinom ostaje još finalizacija ugovora, tako da još samo Rusija ostaje kao prepreka za punopravno članstvo naše zemlje.

Informaciju da je BiH završila sve dogovore s Brazilom o članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji za Klix je potvrdio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

"Preostaje nam završetak pregovora s Rusijom i formalno potpisivanje s Ukrajinom, s kojom smo kao i s Brazilom okončali pregovore. Rusija je na našem putu za članstvo u WTO. Nadam se završetku pregovora i s njima jer nismo daleko od dogovora", kazao je Šarović.

"S ruskom stranom dogovaramo termin dolaska njihove inspekcije u BiH. Oni insistiraju da dođu i na mestu se uvere da li smo napravili napredak u sigurnosnom sistemu", kazao nam je Šarović.

Rusi su od BiH tražili da im se prezentuje i stanje zaliha jabuke.

"Prilikom dolaska ruski inspektori će obići skladišta izvoznika voća. Trenutno na stanju zaliha imamo svega 1.700 tona, dok je sve ostalo prodato na druga tržišta. Mislim da smo blizu postizanja rešenja i ukidanja zabrane izvoza, ali ne mogu precizno da govorim o rokovima jer ne zavise samo od nas", zaključio je ministar Šarović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: