Cene limuna lete u nebo

Hoćemo li i ovog leta kilogram limuna da plaćamo skuplje od kilograma svinjskog mesa, kao što je bio slučaj ranije?

Srbija

Izvor: SEEbiz, Slobodna Dalmacija

Utorak, 12.06.2018.

12:04

Cene limuna lete u nebo
(Foto: Thinkstock)

Vrlo je izgledno da će se ponoviti takva situacija jer je ovog voća Evrope stiglo manje nego inače, a na uvoz iz trećih zemalja (onih van EU) se još uvek čeka.

Na potencijalnu nestašicu i povećanje cene ovog voća upozoravaju ugostitelji koji kažu kako su na početku svake sezone plimun prisiljeni da plaćaju kao zlato, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog svega toga, cena bi uskoro mogla da pređe i na 35 kuna po kilogramu što znači da ću ja dnevno samo na limun trošiti 350 kuna - požalio se jedan splitski ugostitelj.

U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju kako su trenutno s limunom na prelazu sezone - turski, španski i grčki su pri kraju i biće ih na tržištu još samo desetak dana.

Trenutno mu je veleprodajna cena oko dva evra odnosno 12-14 kuna po kilogramu, a prosečna cena za turski bila je 9,46 kuna. Argentinski će se, uz onaj iz Južne Afrike, prodavati preko leta, pa sve do rujna kad opet kreće turski i ostali sa severne hemisfere.

Argentina je, inače, najveći proizvođač limuna i, praktično, svet u ovo vreme nabavlja limun od njih, pa kad još nestane ovog iz severne hemisfere nabavna cena zbog povećane potražnje postane viša...

Tu su, naravno, i troškovi dalekog prevoza, a dodatno potražnju povećava i letnja sezona. Rusija, takođe, povlači velike količine, pa to dodatno povećava potražnju - objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Prošle i pretprošle godine su u Argentini bile loše vremenske prilike zbog čega je limun bio izuzetno skup - otprilike 20 kuna je koštalo kilo u maloprodaji, a 30 kuna u veleprodaji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: