Bajer dobija uslovnu dozvolu za Monsanto, menja se svet agrara

Nemačka hemijsko-farmaceutska kompanija Bajer već danas bi mogla da dobije uslovno odobrenje SAD-a za planirano preuzimanje Monsanta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.05.2018.

15:57

Bajer dobija uslovnu dozvolu za Monsanto, menja se svet agrara
(Foto: Thinkstock)

Time će biti otklonjena glavna prepreka za realizaciju sporazuma vrednog 62,5 milijardi dolara, rekla je agenciji Rojters osoba upoznata sa dešavanjem.

Bajer je već postigao načelni dogovor o tome šta mora da uradi da bi dobio odobrenje američkog Ministarstva pravde (DoJ), pošto je u plan o imovini koje treba da se odrekne uključio i tehnologiju za digitalnu poljoprivredu, kako bi izbegao probleme sa antimonopolskim regulatorima.

Iz Bajer i Ministarstvo pravde SAD odbili su da daju komentar za britansku agenciju.

Nemačka kompanija je ranije saopštila da je na putu da uskoro završi posao. Ako posao ne bude završen do 14. juna, Monsanto bi mogao da se povuče iz sporazuma o preuzimanju i da traži višu cenu, dodaje Rojters.

Bajer je već obezbedio "zeleno svetlo" od glavnih jurisdikcija, među kojima su Evropska unija, Brazil i Rusija. Pored SAD-a, još im je potrebno odobrenje u Kanadi i Meksiku.

Kompanija je prošle sedmice saopštila da će efekti sinergije od inkorporiranja Monsanta u njenu organizaciju biti oko 300 miliona dolara ispod ranijeg targeta, jer će morati da proda više preduzeća nego što je prvobitno očekivano.

Bajer je pristao da proda imovinu, uključujući biznis u proizvodnji semena i sredstava za zaštitu useva s prihodima od 2,2 milijarde evra, rivalskom BASF-u za 7,6 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: