"Nema izgovora - GMO ne može u Srbiju"

Na Trgu Republike je održan skup protiv GMO. Poručeno je da je GMO štetan po zdravlje ljudi i da ni pod kakavim izgovorima ne treba dozvoliti da uđe u zemlju

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 19.05.2018.

13:55

(Foto: Thinkstock)

Rečeno je i da bi država trebalo da pooštri sankcije prema onima koji imaju GMO zasade.

Skup, u organizaciji udruženja Društvo srpskih domaćina, Zdrava Srbija i Ko nam truje decu, počeo je prikupljanjem pomoći za narodne kuhinje Srbima i Kosovu i Metohije, a završen šetnjom centralnim gradskim ulicama.

Danilo Tvrdišić iz organizacije Zdrava Srbija je rekao da je cilj skupa da se jasno i glasno digne glas protiv GMO hrane u Srbiji odnosno protiv pritiska na našu zemlju od strane EU da prihvatimo zakon koji bi liberalizovao uzgoj i promet GMO.

Tvrdišić je istakao da su istraživanja eminentnih stručnjaka pokazala da GMO ima posledice po zdravlje i da pre svega izaziva umor, alergije i sterilitet.

Kaže da je trenutni zakon dobar i restriktivan za GMO, ali da se striktno ne primenjuje pošto postoji velika količina zasada pod GMO, od čega najviše ima GMO soje u Mačvi i Vojvodini.

Prema njegovim rečima, inspekcija godišnje pronađe oko 40 hektara pod GMO sojom, ali se procenjuje da ima oko 5.000 hektara pod GMO zasadima.

Profesor Miladin Ševarlić iz organizacije Društvo sprskih domaćina je rekao da svaku manifestaciju započinju prikupljanjem pomoći za narodne kuhinje na KiM i da je cilj današnjeg skupa "javni protest za Srbiju bez GMO, a naročito protiv kompanije Monsanto".

On tvrdi da se priprema zakon koji će dozvoliti uvoz i prodaju GMO i proizvoda od GMO, kao i da biti bilo loše po zdravlje građana i srpsku poljoprivredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: