Malinari prevareni: Ogroman problem pored cene VIDEO

Malinari u Vojvodini ubrzano pripremaju malinjake za ovu sezonu, a uprkos problemima nije došlo do značajnih smanjenja površine pod ovim voćem.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2018.

12:38

Malinari prevareni: Ogroman problem pored cene VIDEO
Foto: Thinkstock

Predsednik Udruženja bačkih malinara Viktor Grešak, objasnio je i da sezona kasni jer nakon blage zime, korovi su se mnogo raširili, pa je malini bilo teško da se probije.

Nakon toga su krenule visoke temperature i malina je naglo krenula.

"Za dan rast 2 do 3 centimetra, što je nešto neverovatno", ističe on. To stvara dodatni problem, jer će se prilikom postavljanja sistema za navodnjavanje biljka oštetiti.

U Vojvodini je uvedena još jedna novina sa ciljem smanjenja troškova proizvodnje.

Malinjaci su sa velikim razmacima i beru se kombajnom, jer jedino tako mogu da uštede i smanje troškove i dođu do zarade.

A na pitanje kolika će biti cena, kaže: "Za sada se priča da će ostati ista cena od 100 do 120 dinara.

"Ono što svakako osim cene može malinare da demotiviše jeste prevara koja se ponavlja.

Naime, od nekoliko desetina proizvođača su naručene sadnice. Naručeno je milion sadnica, ljudi su platili vađenje, ali do relaizacije posla nije došlo.

Šta se krije iza ove akcije, milion sadnica nije mali broj, da li je investitor odustao ili su poljoprivrednici nasamareni, ostaje da se utvrdi.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: