Hoće li fabrika IMT u Jarkovac? "Hoće li da putuju svaki dan?"

Kako je i najavljivano, na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu izloženo je devet prototipova budućih IMT traktora, koji će se proizvoditi u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2018.

12:10

Hoće li fabrika IMT u Jarkovac?
(Foto: Thinkstock)

Kamalu Ahuđi, direktor IMT-a govorio je u intervjuu za Agroklub o budućoj proizvodnji.

Portal podseća da je IMT od Masi Fergusona (Massey Ferguson) kupio licencu 1955. godine, a TAFE 1960. IMT je počeo proizvodnju za teritoriju Jugoslavije, a TAFE za Indiju. U jednom momentu smo radili slične modele TAFE 42 i IMT 539. Nakon nekoliko godina smo počeli saradnju. Od početka 60-tih do 1992. godine oko 250 miliona dolara je zarađeno u međusobnim poslovima.

Kada je IMT imao proizvodnju traktora 40.000, TAFE je imao 20.000. I tada su došli ratovi, sankcije, embargo, da se ne podsećamo. Da su IMT-ovi traktori odgovorili zahtevu tržišta govori i činjenica i da dan-danas na teritoriji bivše SFRJ imate 360.000 traktora koji su u pogonu. Taj traktor je bukvalno neuništiv. Na pitanje šta su tačno kupili u Srbiji i da li je realno da pogon bude u Jarkovcu u Banatu, kaže:

Kupili smo brend, intelektualnu svojinu i pet hektara u Jarkovcu. IMT je tamo proizvodio prikolice. Nismo još 100% sigurni da li ćemo traktore proizvoditi na toj lokaciji. Upravo je izazov kvalifikovana radna snaga. Da li su spremni da se voze do Jarkovca svaki dan ili ćemo biti prinuđeni da fabriku podignemo negde bliže Beogradu.

Na pitanje koliko je realno da se ljudi uposli u pogonu u početku, odgovorio je: "Teško je odgovoriti na to pitanje. Princip proizvodnje se jako promenio. Mi u Indiji sa manje od 800 radnika, u našoj najsavremenijoj fabrici proizvodimo oko 50.000 traktora. Konzervativno planirano, mi očekujemo da u Srbiji u narednih pet godina dostignemo proizvodnju 5.000 traktora godišnje. Danas je proizvodnja jako zavisna od kooperanata. I kada se priča o zaposlenim ljudima, moraju se uzeti u obzir indirektno i direktno zaposleni".

Đorđe Simović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: