Arapi "napadaju" Srbiju, otvaraju Halal centar

Novi Sad -- Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata je potpisan.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Memorandum su potpisali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar klimatskh promena i životne sredine UAE Tini El Zubeidi, na 85. međunaridnom sajmu poljoprivrede.

"Mi ćemo ove godine investirati 30 miliona evra, a pripremamo projekte u vrednosti od 40 miliona evra", izjavio je Nedimović i naglasio da je današnjim sporazumom regulisana oblast bezbednosti hrane.

Prema njegovim rečima, ta oblast je važna za izvoz srpskih prizvoda na tržište UAE.

Kako je istakao, sporazum definiše i investicije koje se u poljoprivredi već dešavaju, ali i one koje će se tek dešavati.

"Bitno je reći da je reč o tržištu koje je dobro platežno sposobno i koje ima potražnju za kvalitetnom robom, a prema čecima mog kolege, mi to imamo", podvukao je Nedimović.

Ministar je najavio i nove investicije UAE u prerađivačkoj industriji.

Zubeidi je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se nalazi u Srbiji i istakao da odnosi njegove i naše države jačaju, naglasivši da UAE postaju strateški partner Srbije posebno kada je reč o investicijama u oblasti poljoprivrede.

"Zaista smo ponosni na ono što smo do sada uradili sa našim kompanijama koje investiraju u Srbiju, a ovim memorandumom stvoreno je još više prilika za nove investicije za naše i srpske trgovce", kazao je on.

On je takođe najavio da će u Srbiji biti otvoren Halal centar, za čije otvaranje su neophodni veterinarski sertifikati koji se očekaju i dodao da će naše zemlje ubuduće sarađivati u oblasti zdravstvene zaštite životinja.

Nedimović je na to rekao da će sertifikati biti završeni do septembra, te da će srpsko i tržište UAE slobodno trgovati prehrambenim proizvodima.

Pre potpisivanja memoranduma, Nedimović i Zubeidi su imali bilateralni sastanak i posetili štand Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu poljoprivrede.

Vesti

strana 1 od 22 idi na stranu