Predratni traktori odlaze u istoriju: Kalkulisaće...

Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske i resorno ministarstvo u ovoj godini prioritet su dali investicijama u poljoprivrednu mehanizaciju.

Srbija

Izvor: Nezavisne novine

Petak, 04.05.2018.

13:33

Predratni traktori odlaze u istoriju: Kalkulisaće...
Foto: Thinkstock

Tako će, zahvaljujući investicijama od 1,8 miliona maraka, stari predratni traktori napokon otići u istoriju.

Od te sume za traktore je namijenjeno milion maraka, a za priključke 800.000.

Ono što agencija neće podržati je kupovina građevinskog zemljišta i postojećih zgrada i objekata, nabavku korišćene opreme, građevinskog materijala, ko ni rekonstrukciju i adaptaciju postojeće opreme.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS kažu kako je modernizacija i obnabvljanje mehanizacije ključni faktor u razvoju domaće poljoprivrede, jer je postojeća u proseku stara više od dve decenije, pišu Nezavisne novine.

"Tu se pojavljuje problem u potrošnji goriva, učinku i energentima. Drugi problem je što ova mehanizacija nije adaptirana za nove modernije priključne mašine, koje zahtevaju dodatne izlaze, a koji bi omogućili njihovu potpunu i doslednu primjenu. Sve to poskupljuje domaću proizvodnju", kaže Stojan Marinković, predsednik Udruženja.

Smatra da će, i pored podsticaja, brojni poljoprivrednici koji imaju potrebu za nabavkom mehanizacije kalkulisati.

"Videćemo koliko će poljoprivredni proizvođači biti spremni da investiraju u novu mehanizaciju, imajući u vidu loše stanje u agraru i otvorene granice koje nam ne dozvoljavaju da se širimo onoliko koliko možemo", zaključio je Marinković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: