"Naša slika i prilika - Oj dodo, oj dodole"

Ministarstvo poljoprivrede, banke i osiguravajuća društva će subvencionisati i osiguravati poljoprivredne proizvođače i u narednim godinama.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.04.2018.

17:25

(Foto: Thinkstock)

Sve to kako bi se nastavio trend modernizacije poljoprivrede u Srbiji, povećalo učešće ovog sektora u BDP-u zemlje i motivisali mladi da se bave poljoprivredom.

Kako su ocenili učesnici na nacionalnoj konferenciji Agrobiznis Srbije "Agrarna politika u 2018. godini" održanoj u Privrednoj komori Srbije, jedan od značajnijih problema sa kojima se susreće poljoprivreda Srbije je i što njive i životinje nisu osigurane te kada naiđu sušne godine, poljoprivrednici trpe ogromne štete.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je na početku konferencije o agrarnoj politici rekao, komentarišući nastup folklornog društva koje je izvelo pesmu "Oj dodo, oj dodole", da upravo ta pesma oslikava stanje u poljoprivredi kada je u pitanju površina pod sistemima za navodnjavanje te da postoji navika da se "gleda u nebo" umesto da se radi na izgradnji sistema za navodnjavanje.

"To je ustvari slika i prilika nas i svega u zadnjih 30 godina što nismo i što jesmo radili", rekao je Nedimović.

Od ukupno zasejanih poljoprivrednih površina u našoj zemlji, prema procenama stručnjaka, oko 13 odsto je obuhvaćeno osiguranjem, a to je još uvek daleko od prakse razvijenih zemalja gde taj procenat osiguranja ide od 50 pa i do preko 70 odsto koliko je u Austriji.

"Vrlo često ljudi ne shvataju o čemu se radi u poljoprivredi i ne shavataju da imate godinu u kojoj se desi suša pa se posledice reflektuju na naredne godine, a sve to je jedan ciklus navika koji je jako teško preseći", kaže ministar Nedimović.

Poljoprivredna proizvodnja je vrlo značajna za ekonomski razvoj Srbije, s obzirom da učestvuje sa oko 6,5 odsto u BDP-u, a u tom procentu, biljna proizvodnja učestvuje sa 70 odsto kaže Miloš Bjelić iz Dunav Osiguranja.

Međutim, kaže Bjelić, udeo stočarske proizvodnje koji čini 30 procenata se i dalje smanjuje, a ratarska proizvodnja raste, pa su time i površine koje je neophodno osigurati veće, kako bi se izbegla šteta u sušnim godinama.

Napominje da je od ukupno obradivih površina u Srbiji, oko 13 procenata osigurano, što je blago povećanje osiguranih poljoprivrednih površina u odnosu na godine ranije.

"Određene lokalne zajednice su prepoznale osiguranje kao ključ stabilnosti ne samo gazdinstva nego i lokalnih zajednica i države u celini i učestvuju jednim delom u povraćaju premije", kaže Bjelić.

Poljoprivredni proizvođač Radiša Radisavljević iz Medveđe kod Despotovca kaže da, iako su protekle godine bile sušne, on je njegovih 70 hektara poljoprivrednih površina osigurao te ne mora "da gleda u nebo".

Kazao je da na ovim površinama seje pšenicu, raž, ovas i druge kulture, a kako kaže, vođenje računice vezane za osiguranje, procene šteta je prepustio "Dunavu".

Na konferenciji se govorilo i o "starenju srpskog seljaka" a prema rečima ministra Nedimovića, kada se pogleda struktura poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, "stvari uopšte nisu ružičaste" jer prosečna starost ohih koji se bave poljoprivredom raste, posebno u sektoru stočarstva.

"Moramo poljoprivredu da posmatramo kao privrednu aktivnost ako želimo da idemo napred, a ako je isključivo posmatramo kao socijalnu kategoriju, tu napretka nema", poručio je Nedimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: